President gereed voor gesprek met Chinees staatshoofd

President Chan Santokhi zegt klaar te zijn voor een ontmoeting met het Chinese staatshoofd Xi Jinping.“Ik ben ready voor een bilateraal overleg op het niveau van twee presidenten om de samenwerking te verdiepen naar alle sectoren”. Santokhi was zondag te gast bij Kong Ngie Tong Sang en Chung Fa Foei Kon bij de viering van het Chinees Nieuwjaar.Het staatshoofd sprak in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur Han Jing zijn dank uit voor de bijdrage van de verenigingen aan de Suriname gemeenschap. De ambassadeur gaf aan zich in te zetten voor het versterken van de relatie tussen China en Suriname. De president merkte op dat het in de bedoeling lag president Xi Jinping te ontmoeten tijdens de G20-top op Bali, in november van het vorige jaar. President Santokhi reisde vanwege binnenlandse ontwikkelingen echter niet meer af.

De onlangs beëdigde ambassadeur van Suriname voor de Volksrepubliek China, Pick Fung Chong, zal binnenkort naar haar standplaats vertrekken. Santokhi is ervan overtuigd, dat met de nieuwe diplomaat de bilaterale samenwerking verder zal worden verstevigd. “De nadruk zal voornamelijk worden gelegd op het intensiveren van wederzijdse voordelige banden op gebieden zoals handel, economie en de humanitaire relatie”. De president sprak zijn erkenning uit voor de bijdrage van de Chinese verenigingen aan de Surinaamse samenleving. Kong Ngie Tong Sang is tijdens de Covid-19-pandemie actief geweest, onder meer met het doneren van beschermingsmateriaal. Chung Fa Foei Kon ondersteunt bij het vertalen van presidentiële boodschappen naar het Chinees.

Chinees Nieuwjaar is een van de meest belangrijkste festiviteiten voor Chinezen wereldwijd. Het staatshoofd heeft beide verenigingen gevraagd bij te dragen aan het groots vieren van 170 jaar Chinese Immigratie, die dit jaar net als 150 jaar Hindoestaanse Immigratie en 160 jaar Keti Koti een jubileumviering is. Speciaal voor deze gezamenlijke jubileumvieringen heeft de president vorig jaar een nationale commissie in het leven geroepen. Volgens het staatshoofd is de Chinese gemeenschap inmiddels deel geworden van de Surinaamse bromki dyari.