President geeft NCCR opdracht voor evacuaties in Paramaribo

President Chan Santokhi heeft de opdracht gegeven om evacuaties uit te voeren in door wateroverlast zwaar getroffen gebieden in Paramaribo. Hij heeft zich donderdag in diverse gebieden in Paramaribo georiënteerd. Volgens het staatshoofd zijn dringende crisismaatregelen noodzakelijk. Het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR) moet personen evacueren die niet in hun woning kunnen verblijven en waar er een onhygiënische situatie is ontstaan. De mensen moeten uit hun woningen en de huizen moeten een opknapbeurt krijgen. Voor de getroffenen worden er voorlopige opvangfaciliteiten gecreëerd. 

Tijdens de oriëntatie waren ook aanwezig minister Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW) en Jerry Slijngaard, coördinator van het NCCR. De president heeft een clusterteam van ministers de opdracht gegeven tot treffen van crisismaatregelen om de situatie onder controle te houden. De delegatie bezocht onder andere de Verlengde Keizerstraat, Kristalstraat, de Salvator Muloschool en het pompgemaal Mathoera. 

De situatie bij de Verlengde Keizerstraat.

OW gaat per onmiddellijk over tot werkzaamheden om het overtollige water uit de getroffen gebieden weg te loodsen. “Als er zware pompen ingehuurd moeten worden om het water weg te krijgen, zullen wij dat doen”, schetst president Santokhi de noodzaak voor een oplossing, meldt de Communicatiedienst Suriname. Er wordt veel neerslag verwacht en een stijging van het waterpeil in de rivieren. De regering doet er alles aan om erger te voorkomen.

Santokhi merkt op dat het geen tijd is voor schelden en vingerwijzen. Er dient nu actie ondernomen te worden en collectief gewerkt worden aan een oplossing voor het waterbeheersingsvraagstuk. Suriname behoort tot de top 10 landen met een zeer lage kustlijn. Stijging van de temperatuur op de aarde en de waterspiegel in de oceanen, zullen ervoor zorgen dat deze landen onder water zullen lopen. “Laten wij milieubewust worden en ons land beschermen. Als overheid kunnen wij het niet alleen, het is een collectieve verantwoordelijkheid”. De weersverwachtingen wijzen uit dat het regenweer de komende maanden zal aanhouden.