Politie waarschuwt om belediging en bedreiging staatshoofd achterwege te laten

De politie meldt in een persbericht om beledigingen en bedreigingen richting het staatshoofd achterwege te laten. Dit naar aanleiding van een voorval dat op 18 januari heeft plaatsgevonden, waarbij er een voicebericht via social media viraal ging.
Naar aanleiding van dit geval is de 58-jarige verdachte Gordon M. alias ‘Mackoe’ door het Regio Bijstandsteam Paramaribo (RBTP) aangehouden. In een voicebericht zou hij president Chan Santokhi, de vicepresident, ministers, first lady, gezagdragers, VHP-toppers, en prominente figuren uit vakbondsorganisaties en het bedrijfsleven zwaar hebben beledigd.
Verder zou hij hun ook met de dood hebben bedreigd en de gemeenschap hebben aangezet tot het plegen van een strafbaar feit dan wel gewelddadig optreden tegen de overheid. Een van de gezagdragers heeft van deze strafbare feiten op 18 januari aangifte gedaan op het politiebureau de Nieuwe Grond.
De verdachte werd opgespoord en in het ressort Zorg en Hoop gisteren in de boeien geslagen. Hij werd vervolgens ter voorgeleiding overgebracht naar het politie bureau de Nieuwe Grond.
Na overleg met het Openbaar Ministerie is de verdachte Gorden door de politie in verzekering gesteld. Op de gemeenschap wordt door de politie het beroep gedaan om zulk gedrag achterwege te laten, omdat het strafbaar is volgens artikel 152 van het Surinaams wetboek van strafrecht (belediging staatshoofd/waarnemend staatshoofd) en er een gevangenisstraf van ten hoogste vijf jaar of een geldboete van de vierde categorie hierop staat.