Plan voor milieuvriendelijke verwerking fecaliën in voorbereiding

Het ministerie van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) is bezig met een plan voor een milieuvriendelijkere ophaal en verwerking van fecaliën. Het Duitse adviesbureau Bremen Overseas Research and Development Association (BORDA) is belast met de voorbereiding van het project. In aanloop naar het aanbestedingsproces van de nog op te zetten faciliteit voor het verantwoord verwerken van dit afval, heeft het ministerie donderdag een presentatie gehouden voor stakeholders.Gedurende 18 maanden zal het adviesbureau in samenwerking met stakeholders werken aan een plan voor de modernisering van de verwerking van fecaliën. Als onderdeel van de voorbereidingen heeft het bedrijf testen uitgevoerd op de kwaliteit van uitwerpselen in Suriname. Dit, omdat de afval verwerkt zal worden tot meststof. Het project wordt gefinancierd door de Global Environment Facility (GEF) is samenwerking met de Inter-American Development Bank (IDB) en het United Nations Environment Programme (UNEP).

Minister Silvano Tjong-Ahin van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) zegt dat de huidige manier niet de milieuvriendelijkste is. Daarom is het noodzakelijk om een modern, nieuw en milieuvriendelijk systeem te introduceren, waarbij er ook sprake zal zijn van controle en inspectie op de bouw en installatie van septic tanks.

Ritesh Sardjoe, directeur Milieu, zegt dat het dumpen van fecaliën op de traditionele wijze in zekere mate schadelijk is voor de gezondheid. De rivieren en kanalen worden vervuild. Dit is gevaarlijk voor omwonenden die gebruik maken van het water uit deze waterwegen. Ook mensen die in het water zwemmen en zij die vis consumeren uit deze rivieren en kanalen, lopen risico op ziektes, tekent de Communicatie Dienst Suriname op.