Paramaribo FOCUS Lions Club schenkt plantenkas aan Maria Internaat 

Tekst en beeld Ricky Wirjosentono
PARAMARIBO — Op het terrein van Fatima Oord heeft Paramaribo Focus Lions Club donderdag een plantenkas overgedragen aan het Maria Internaat. Het project sluit aan op het focusgebied van de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties en helpt het tehuis om zelfvoorzienend te zijn, zegt clubpresident Safira Ilahibaks.
Paramaribo Focus Lions Club kijkt altijd naar de noden binnen de gemeenschap. Met de opzet van de plantenkas kan het internaat zelf planten, in de eigen behoefte voorzien en eventueel ook groenten verkopen.
Het project is mogelijk gemaakt door de samenwerking met de Inter-American Institute for Cooperation on Agriculture (IICA) en de Surinaamse Militaire School (SMS). Commandant Brian Landveld van het Nationaal Leger noemt het belangrijk om de gemeenschap een helpende hand te bieden.

‘Ik vind dit een geweldig project. We zien weer dat wij in groepsverband veel meer kunnen bereiken’
commandant Brian Landveld
“Wij zijn ingekomen met mankracht vanaf het begin van het project. Toen we hier kwamen stond alles onder wied en de jongens hebben het binnen een paar uren daarvan ontdaan”, vertelt Landveld. “Daarna hebben wij met technische ondersteuning van de IICA het materiaal gekocht en opgezet. Ik vind dit een geweldig project. We zien weer dat wij in groepsverband veel meer samen kunnen bereiken.”
Marioska Paulus (18) en Winnie Toemere (17) zijn blij met de plantenkas. De meisjes zijn geen fans van planten, maar het schaduwgaas en de prettige omgeving motiveren hen om toch groenten te planten. “Mijn favoriete groenten zijn antroewa en boulanger. Ik hoop dat wanneer ik die zal planten het goed groeit”, zegt Paulus. De plantenkas, die in acht maanden in elkaar is gezet, heeft ruim SRD 26000 gekost.