Paho: ‘Wees waakzaam voor drievoudige dreiging van Covid-19, griep en RSV’

PARAMARIBO —  Met een toename van Covid-19-besmettingen in de regio, seizoengebonden griep en een piek in gevallen van het Respiratory Syncytial Virus (RSV), roept Carissa F. Etienne, directeur van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (Paho), landen op om voorzorgsmaatregelen te treffen die hebben bewezen dat ze leefgemeenschappen beschermen. Ze noemde specifiek toezicht, vaccineren, het dragen van mond- en neuskap en afstand houden, vooral in aanloop naar de feestdagen. Etienne: “De stijging van een enkele luchtweginfectie baart al zorgen. Wanneer twee of drie tegelijkertijd impact hebben op de bevolking zou dit ons allemaal alert moeten maken.”
De afgelopen week registreerde de regio 17 procent meer Covid-19-besmettingen, het aantal coronadoden nam ook toe in Zuid- en Midden-Amerika. Vermoed wordt dat door een afname in het testen op het coronavirus mogelijk de werkelijke besmettingscijfers veel hoger liggen. “De situatie kan snel veranderen”, waarschuwde de Paho-directeur woensdag tijdens de persbriefing. “Elke keer dat we zelfgenoegzaam worden met dit virus, lopen we het risico dat het opnieuw de kop opsteekt. We kunnen onze waakzaamheid niet laten verslappen.”
Griep en RSV
Ondertussen nemen de gevallen van griep in Noord-Amerika toe en is er ook een toename buiten het seizoen in de Zuidelijke Kegel, met name in Argentinië en Uruguay, wat de gezondheidsstelsels onverwachts onder druk zet. RSV-besmettingen zijn ook aanzienlijk gestegen, waardoor gezondheidssystemen in Canada, Mexico, Brazilië, Uruguay en de Verenigde Staten onder druk zijn komen te staan. Vooral kinderen en zuigelingen jonger dan één jaar worden het meest getroffen.
Etienne wees erop dat maatregelen die worden toegepast om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, zoals het dragen van een mond- en neuskap en afstand houden, ook helpen bij andere luchtweginfecties, inclusief RSV, waarvoor er momenteel nog geen vaccin is. De landen werden opgeroepen om het toezicht op de ziekten te versterken en vaccinatie tegen Covid-19 en griep te blijven stimuleren. Het Paho Revolving Fund heeft dit jaar 39,5 miljoen doses vaccin tegen het coronavirus en 31 miljoen griepvaccins aan de lidstaten verstrekt. “We hebben voldoende vaccins om iedereen veilig te houden. Laten we ze gebruiken”, klonk de oproep van de directeur.
Met de feestdagen voor de deur, met daaraan gekoppeld het reizen om familie en vrienden te bezoeken, moeten mensen waakzaam blijven voor al deze gezondheidsbedreigingen en leren van de lessen van Covid-19, zei Etienne. “We hebben de middelen tot onze beschikking om de gevolgen van ernstige aandoeningen van de luchtwegen te verminderen en moeten als regio op deze crises blijven reageren. Laten we deze lessen niet als vanzelfsprekend beschouwen.”
Cholera, apenpokken en polio
De directeur meldde dat de cholera situatie in Haïti steeds erger wordt. Sinds begin oktober zijn er meer dan zevenhonderd bevestigde gevallen, zevenduizend vermoedelijke gevallen en 144 doden. De Paho blijft Haïti ondersteunen bij het bieden van levensreddende zorg aan patiënten, het inzetten van gezondheidswerkers en het vergemakkelijken van de toegang tot brandstof voor gezondheidsfaciliteiten. “Maar andere landen moeten waakzaam blijven”, drukte de directeur op het hart.
Besmettingen met apenpokken zijn teruggevallen in de meeste van de landen die het zwaarst zijn getroffen, maar Etienne riep de landen op om in contact te blijven met degenen die het meeste risico lopen, “om de gevallen zo snel mogelijk tot nul terug te brengen”.
Over polio meldde de Paho-directeur dat er geen nieuwe gevallen zijn in de regio, maar dat vaccinatie “historisch laag” is. “We moeten niet vergeten dat polio zich geruisloos verspreidt en dat er geen genezing op behandeling voor is. Vaccins zijn ons beste hulpmiddel om deze ziekte te voorkomen.”