Overige plannen Shore Base Suzannasdaal afhankelijk van olievondsten

De Vereniging van Economisten in Suriname (VES), organiseerde op 24 augustus een discussieavond met als titel: ‘Oil en Gas Gateway Commewijne: Duurzame Ontwikkeling door de Private sector’, in de Royal Ballroom van Torarica. Tijdens deze avond, gaf Guido Koorndijk een presentatie over de Shore Base Suzannasdaal, waar zijn bedrijf Firm Engineering bij betrokken is. Het project te Suzannasdaal is een samenwerking tussen Firm Engineering, H.J. de Vries en DP World. Koorndijk gaf aan, dat de bouw van de shore base is gestart. De overige plannen zijn afhankelijk van de diverse olievondsten.
Surinaamse shore base
Koorndijk gaf een korte uiteenzetting over zijn bedrijf Firm Engineering. Dit is een multidisciplinair ingenieursbureau dat zowel in Suriname als internationaal bouwprojecten begeleid, onder andere in de mijnbouw en bij de bouw van bruggen en wegen. Koorndijk gaf aan dat die ochtend (24 augustus) de eerste funderingspaal is geheid te Suzannasdaal. Dit is onderdeel van het Marine Industrial Park Suriname. Koorndij zei dat Suriname een belangrijke rol zou kunnen vervullen bij het faciliteren van de operaties op zee, door het opzetten van een shore base. Op dit moment varen de operators naar Trinidad voor de shore base. De IOC’s hebben voorkeur om met een Surinaamse shore base te werken, echter dient Suriname wel ervoor te zorgen dat de diensten en faciliteiten goed en betrouwbaar zijn. Koorndijk vertelde dat Firm Engineering in 2013 een project heeft uitgevoerd in opdracht van Staatsolie, waarbij Firm Engineering de mogelijkheden voor een shore base in kaart heeft gebracht. Met de recente olievondsten is dit weer opgepakt. De doelen van dit onderzoek waren: het maximaliseren van directe betrokkenheid van de Surinaamse private sector in de olie en gasindustrie, het minimaliseren of voorkomen van ongewenste sociale en milieu-invloeden en het boosten van de Surinaamse infrastructuur en economie. De studie heeft uitgewezen dat er één locatie is geïdentificeerd die genoeg voordelen heeft voor het bouwen van de shore base. Deze is aan de rechteroever van de Surinamerivier in Commewijne.
Marine Industrial Park
Deze locatie is ruim genoeg voor de huidige en toekomstige mogelijke plannen en daarnaast is de rivier daar ook diep genoeg voor het faciliteren van de schepen. Dit gebied heet Suzannasdaal en op deze locatie wordt het Marine Industrial Park Suriname gebouwd. Er is 330 ha gereserveerd voor het Marine Industrial Park Suriname. De shore base (fase 1) zal eerst gebouwd worden, (blauw in de foto hier beneden) en vervolgens is in de planning om ook een haven (fase 2). Na fase 2 zijn er nog vele hectares over die andere mogelijkheden bieden, zoals een industrieel commercieel gebied en een gebied voor hotels, appartementen, entertainment, sport en een residentieel gebied. Daarnaast zijn er ook verschillende (faciliterende) plannen zoals een grote parkeerplaats aan de overkant in Paramaribo met een pendeldienst voor werknemers uit Paramaribo, het bouwen van een weg tussen de Oost-Westverbinding en de Rac A Rac brug die de noodzaak van de Wijdenbosbrug zal verminderen en op de lange termijn mogelijk nieuwe bruggen naar Commewijne. Daarnaast is een toekomstige mogelijkheid ook een nieuwe luchthaven in Commewijne.
 
The post Overige plannen Shore Base Suzannasdaal afhankelijk van olievondsten .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname