Oud-president Venetiaan vandaag 86 jaar geworden

Runaldo Ronald Venetiaan is vandaag 86 jaar oud geworden. Venetiaan, de langstzittende president van Suriname, werd in 1991 gekozen tot president van Suriname. Hij werd in 2000 en 2005 herkozen tot president. In 2013 trok hij zich terug uit de actieve politiek.
Venetiaan is in zijn lange carrière onder andere onderwijzer, schooldirecteur, parlementariër, minister en president van Suriname geweest. Daarnaast is Venetiaan ook dichter.
Oud-president Ronald Venetiaan en voormalig first lady Liesbeth Venetiaan in 2016.In 1991 werd Venetiaan (55) presidentskandidaat voor het Nieuw Front. Hij won de presidentsverkiezingen van de NDP’er Jules Wijdenbosch, die voor de eerste keer in de Verenigde Volksvergadering werden gehouden. Venetiaan werd op 7 september gekozen.
Venetiaan won de presidentsverkiezingen in 2000 wederom van Wijdenbosch. Op 12 augustus 2000 werd de toen 64-jarige Venetiaan opnieuw beëdigd als president. Hij had een moeilijke start. De economie verkeerde in een slechte staat. Het gelukte hem de wisselkoers voor de Surinaamse gulden te stabiliseren. De gulden werd vervolgens vervangen door de Surinaamse dollar (SRD).
Op 3 augustus 2005 werd president Venetiaan herkozen. Hij won de verkiezing van NDP-kandidaat Rabin Parmessar. Zijn derde termijn werd gekenmerkt door veel spanningen in zijn kabinet. In zijn regering kreeg hij te maken met ministers die moesten aftreden wegens drugs- en corruptieschandalen. In 2010 verloor zijn partij de verkiezingen, waardoor president Desi Bouterse kon aantreden.
Voormalig president Venetiaan ontving in verband met 45 jaar Srefidensi, op 25 november 2020, de hoogste onderscheiding van president Chan Santokhi. Hij werd benoemd tot drager van het Grootlint in de Ere Orde van de Gele Ster van de Republiek Suriname.