Organic: Regering luistert niet; wast handen in onschuld

De Organic Movement is ontstemd over dat de regering nog steeds de drie van de zeven eisen die gesteld zijn, niet heeft ingewilligd. “Ik was mijn handen in onschuld wat er hierna zal gebeuren, want de regering wil niet luisteren,” zei Sergio Gentle, een van de leiders. Ook Raoul Hellings en anderen merkten ook dat ze niet verantwoordelijk zijn voor als zaken uit de hand zullen lopen.

Marleen Cameron, van Organic Team, vroeg de president om de drie eisen in te willigen waardoor vandaag nog de dialoog kan starten. Zij merkte op dat het volk niet op straat hoeft te komen als de regering gehoor geeft aan de voorwaarden die zijn gesteld. Vandaag zijn uit diverse buurten personen de straat opgegaan. De aanwezigheid van de zorgsector viel vooral op. Naast het personeel van ’s Lands Hospitaal heeft ook het Academisch Ziekenhuis Paramaribo meegedaan aan de protestdemonstratie. Er is gelopen door diverse straten van Paramaribo.

Sergio Gentle spreekt de mensen toe.

Gentle, Hellings en Enver Panka storen zich enorm aan dat vanuit de regeringstop is gezegd dat ze zich niet onder druk laat zetten door ‘kleine jongens’. Dit heeft kwaad bloed gezet. Aan president Chan Santokhi wordt voorgehouden dat hij doet wat hij heeft beloofd. De eisen die gesteld worden, zijn niet moeilijk om ze in te willigen. Het volk moet op de eerst plaats worden gesteld.

Het is Gentle en Hellings ook ter ore gekomen dat de regering een wet wil aannemen in De Nationale Assemblee opdat militairen en politiemannen niet mogen meedoen aan protestdemonstraties. Zij voeren aan dat het hun grondwettelijk recht is. De president had reeds aangegeven dat het advies is gegeven vanuit de cluster van ministers die zich buigen over de veiligheid dat Gentle en Hellings op non-actief gesteld moeten worden. Er is voldoende wetgeving om dit te doen. Ook kunnen dienstmiddelen niet ingezet worden in de actie. Besloten is om dit besluit niet uit te voeren, maar het zal onderdeel zijn van de dialoog. Het is geparkeerd.

De Organic Movement heeft besloten dat morgen weer geprotesteerd wordt om 10.00 uur. De Assembleeleden Patricia Etnel en Ivanildo Plein waren met een groep NPS’ers ook aanwezig. Vanuit de NDP hebben diverse volksvertegenwoordigers deelgenomen aan de protestmanifestatie. Het publiek heeft zich gehouden aan om niet in partijtenue deel te nemen aan de actie.