Oproep tot verbieden lijfstraffen voor kinderen

PARAMARIBO — “Fonfon no e garanti bun bun pikin. Slaan vernietigt, maakt wanhopig en verdrietig. Niet eenieder ziet het in, maar begin in je eigen kring met het laten doordringen van deze boodschap.” Dat was de oproep bij het symposium ‘Opvoeden met liefde, begrip en geduld; A Call for Action’ dat door de stichting Kinder- en Jongerentelefoon (KJT) is georganiseerd in het kader van het gelijknamige project. Beoogd wordt bewustwording te creëren over de effecten van lijfstraffen in de opvoeding en bepleit het afschaffen daarvan.
Tijdens de meeting, die woensdag live werd uitgezonden om een breder publiek te bereiken, werd er ook een filmpje vertoond waarin een slachtoffer met het publiek deelde wat haar als kind – met de beste bedoelingen van haar ouders – is overkomen. Minister Uraiqit Ramsaran van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (Sozavo), die het symposium opende, zei zich met collega’s te willen inzetten voor de aanpak en het uitbannen van lijfstraffen, iets waar Suriname zich aan heeft verplicht sinds het in maart 1993 partij is bij het Internationaal Verdrag voor de Rechten van het Kind.

“Opvoeden is coachen en niet slaan”
DNA-voorzitter Marinus Bee
KJT-directeur Jacintha Jong A Lock-Dundas sprak van een, ook in Suriname, diepgewortelde gewoonte, die stellig wordt verdedigd door mensen die het hebben ondergaan. “Er zijn systemen ingebouwd waardoor het dragelijker wordt, maar is het goed? Moeten we het blijven doen?” vroeg ze retorisch. Ze werd ondersteund door parlementsvoorzitter Marinus Bee, die zei dat lijfstraffen moeten stoppen. “We vernietigen onze kinderen en als we onze kinderen vernietigen, vernietigen we onze toekomst”, sprak hij. “Opvoeden is coachen en niet slaan. We moeten het niet nog verdedigen, het moet anders.”
De parlementsvoorzitter riep op tot een campagne dat er met liefde, geduld en begrip kan worden opgevoed. Hij beloofde zich er ook voor in te zetten dat de boodschap overal ingang vindt. Samen met de parlementaire commissies van Sozavo en Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken zal hij zich buigen over wetgeving om mensen te helpen vormen. Het symposium, dat plaatsvond bij het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR), ging gepaard met een discussie en inleidingen van Julia Terborg, Romano Morsen, Juljo Cruden en Margo Waterval.