Opening ambassade in Jeruzalem doordrenkt met kromme redeneringen

Krom redeneren lijkt de nieuwe norm van de regering-Santokhi te worden. Het is beschamend om te zien hoe minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking en de futubois van Santokhi zich in alle bochten wringen om onzin erbij te slepen bij het willen openen van een ambassade in Jeruzalem. Laat ik aan het begin stellen dat ik geen bezwaar heb tegen het openen van een ambassade in Israël. De ambassade moet niet in Jeruzalem komen, als je überhaupt een ambassade nodig hebt. Alle fabels en onzinnigheden die erbij gesleept worden.
Economisch voordeelRamdin kan helemaal niet vertellen wat voor en hoeveel voordeel er zal zijn. Straks blijkt het weer een fopspeen te zijn als al die 150 investeerders, HPSG en Italiaanse miljarden. Of wil Israël alleen helpen als Suriname de ambassade in Jeruzalem opent? In dit geval laat je je chanteren? Wat als Israël straks nog meer vraagt in ruil voor meer geld. Wat ben je nog meer van plan te verkopen voor dollars.
Israël en hightech en innovatieZou Israël anders prehistorisch techniek aanbieden als de ambassade niet in Jeruzalem komt? Er zijn zoveel landen die samenwerken – ook op hightech – met Israël en die hebben hun ambassade in Tel Aviv. Nederland die zo’n sterke band heeft met Israël en zoveel samenwerkt heeft haar ambassade in Tel Aviv en niet in Jeruzalem! En Nederland ervaart geen enkele belemmering om technologie uit te wisselen. En overigens Suriname kan helemaal niet omgaan met al die hightech, nog los van dat Israël niet alles deelt en zeker niet met Suriname.
Oppenheimer zou gevraagd hebbenWaarom heeft Oppenheimer ten tijde van het verstrekken – brokeren – van de lening dat niet geëist of gevraagd? Of was Gillmore Hoefdraad toch wat daadkrachtiger dan Ramdin en had Hoefdraad ferm duidelijk gemaakt dat Jeruzalem niet bespreekbaar was? Overigens als Oppenheimer zo van Jeruzalem houdt waarom hebben zij hun eigen hoofdkantoor niet in Jeruzalem gevestigd? Waar gaat het stoppen met het verkopen van jouw ziel voor dollars?
Enthousiaste Israëlische ministerDat een over enthousiaste Israëlische minister had getwitterd weerhield Ramdin toch niet om gelijk aan zijn landgenoten in plain vanille Nederlands duidelijk te maken dat dat niet de bedoeling is en niet afdoen met wij zullen erover praten of rekening houden met alle actoren en meer van dat soort stuur-ze-het-bos-in proza.
Kortom, er is geen enkele business rationale om de ambassade in Jeruzalem te openen. Dan blijven we zitten met vragen en observaties:1. Is het dan brutale arrogantie van Santokhi om de moslims, minimaal 20 procent van de bevolking, te vernederen en te minachten?2. Ligt deze minachting voor moslims misschien dieper. Immers een maand geleden heeft hij ook een VHP-bestuur zonder moslims samengesteld?3. Wat is de prijs van zelfrespect en principes bij Ramdin en Santokhi? Gaan ze ook akkoord als een Arabier een miljard aanbiedt om een (rund) vleeswinkel naast de tempel aan de Koningstraat te openen?
Bovenstaande vragen worden versterkt met de houding van Santokhi en Ramdin daags erna:- Santokhi zwijgt al drie weken hierover. Hij neemt wel de tijd om via CDS een rommel verklaring af te geven over de Italiaanse miljarden maar niks, nada, nul over Jeruzalem. Een bewijs van zijn minachting naar de moslims?- Ramdin die praat over emoties en over “we-praten-erover-als-ik-terug-ben”. Niet direct klare wijn schenken?- Ramdin die praat over rapportage aan de president waarna er antwoord komt, hiermee laten hij en Santokhi de moslims nog weken ‘bengelen’.
Het is wonderlijk dat de moslimorganisaties genoegen hebben genomen met de fopspeen die heet we-moeten-erover-praten-als-Ramdin-terug-is. Gewoon niet praten, maar niet openen. Dus als niemand had geprotesteerd dan had Santokhi de ambassade in Jeruzalem geopend? Dit bewijst en benadrukt wat Santokhi echt niet heeft begrepen: “integrity is doing the same thing when nobody is watching”.
Ik wil benadrukken dat ik met bovenstaande niet wil zeggen dat alle hindoes de moslims discrimineren. Er is nu wel ongemak bij velen dat het nu zichtbaar wordt, iets wat velen al jaren aanvoelen maar niet over praten?
Harmonie en vrede bewaren is niet alleen de dure plicht van de moslims. Wie heeft hier nu maling aan harmonie voor paar dollars? Moet je dan omwille van de lieve rust en vrede maar alle vernederingen accepteren. Zij die dit willen afdoen met rust en harmonie bewaren verkeren lekker in de luxe van de dominantie en dan is het makkelijk praten.
En als Santokhi zo begaan is met de armoede in en ontwikkeling van Suriname dan moet die maar stoppen met die keizerlijke entourage.
Rust, vrede en harmonie is niet gratis. Daar kan geen Oppenheimer-dollar of Israëlische shekel tegenop.
Hikmat Mahawat Khan

Disclaimer
Suriname …