Open dag universiteit trekt veel studenten aan

“Ik wil op de universiteit studeren en ben daarom hier om wat meer informatie te halen over de schillende studierichtingen,” zegt de achttienjarige Jowaisa Pinas die pas geslaagd is van het havo. Zij was samen met haar vriendin bij de open dag die door de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) is georganiseerd op de campus.
Het complex was versierd met ballonnen in verschillende kleuren. Elke studierichting had weer een andere kleur. Ook boeken waren er te zien. Pinas heeft nog geen exacte keus gemaakt, maar haar voorkeur gaat uit naar Bedrijfskunde. “Ik zal verder erover nadenken. Mijn diploma heb ik nog niet, want dat ontvangen wij op 25 augustus. Ik heb dus nog wat tijd om de juiste keus te maken,” geeft de jonge studente aan in gesprek met Suriname Go.
De universiteit had zaterdag haar open dag. Geslaagden van de verschillende middelbare scholen waren er terecht voor informatie over de verschillende studierichtingen. Ivani Julen, afgestudeerde van de studierichting Bedrijfskunde, was ook aanwezig bij de open dag. Ze spreekt van een leerrijke ervaring. “Ik heb de studierichting kunnen verkopen aan het publiek en de opkomst was goed. Bij bepaalde studenten zag je dat er nog wat twijfels zijn, maar anderen konden gelijk een keuze maken.”
Julen vertelt dat zij intussen al werkzaam is bij een uitzendbureau en de opgedane kennis kan zij in haar werk toepassen. De meest gestelde vraag was volgens haar: “Is de studie moeilijk?” Julen zegt dat niets moeilijk is. Het kan wel zijn dat de studie zwaar is, maar om je doel te bereiken is inzet belangrijk.
De studentencommissie van de Faculteit der Juridische Wetenschappen (FJW) heeft aan de open dag meegedaan om informatie te verstrekken over wat de faculteit te bieden heeft. Aan bezoekers is informatie verschaft over de rechtenstudie. Het is belangrijk dat de studenten weten dat rechten studeren niet alleen te maken heeft met het uitoefenen van het advocatenberoep of het worden van rechter. Er zijn veel meer mogelijkheden, vertelt Regillio Karijoredjo, secretaris van de studentencommissie FJW.
“We hebben een aantal studenten gehad. Het aantal bezoekers was meer dan waarop wij hadden gerekend. We zijn blij met de belangstelling. We hebben ze verteld over de toelatingseisen en ik hoop dat ze zich allemaal opgeven voor deze studierichting. Ze hebben tijd om erover na te denken,” vertelt Karijoredjo. Het is zijn derde studiejaar.
Helmut Gezius, coördinator van de studierichting Sociologie, laat weten dat de open dag goed is verlopen. Alle richtingen hebben hun best gedaan tijdens deze activiteit. Er zijn boeken geplaatst, maar die waren bedoeld om de studenten voor te bereiden op wat ze mogen verwachten.
“We hebben niet alleen de boeken laten zien, maar ook video’s en een presentatie gehouden over de studierichting. Er is aangegeven waarom sociologen hard nodig zijn voor de samenleving en dat sprak tot de verbeelding van de aanwezige studenten. Sommigen hebben direct gezegd te zullen kiezen voor de studierichting sociologie,” deelt Gezius mee.
Sociologen spelen in op vraagstukken die van belang zijn in de samenleving. Het is belangrijk dat de studenten weten, dat ze met die studie sociaalwetenschappelijke vraagstukken helpen oplossen in de samenleving. Sociologen kijken vooral naar de ongelijkheid in een samenleving, wat de toegang tot onderwijs voor sommige groepen een stuk makkelijker maakt.