Ook geen dubbel salaris voor DNA-leden werkzaam in particuliere sector

De assembleeleden Asiskumar Gajadien (VHP), Obed Kanapé (ABOP) en Kishan Ramsukul (VHP), hebben op woensdag 15 juni, een initiatiefwet ingediend om een einde te maken aan de dubbele salarissen van assembleeleden. Het gaat om assembleeleden in overheidsdienst, bij een parastataal bedrijf of die werkzaam zijn bij een bedrijf dat gerund wordt met overheidssubsidie.
Volgens Angelic del Castilho, voorzitter van DA’91, is de wet een stap in de goede richting, maar de wet ook moet gelden voor een arts, notaris, ondernemer, advocaat of elk andere functie waaraan mensen iets verdienen naast het werk in De Nationale Assemblee (DNA). Del Castilho zegt dat DA’91 allang een uitgesproken mening heeft over dubbele functies van assembleeleden en dat het ook onderdeel was van de verkiezingscampagne van de partij.
“Ik ben voorstander dat het werk in DNA een voltijdse baan wordt. Het werk in DNA is geen hobby. Deze functie moet de hoofdverantwoordelijkheid zijn van de persoon in DNA”, stelt Del Castilho. Zij is van mening dat wanneer iemand elders werkt, die zich ook voor dat werk moet inzetten, waardoor de belangen verdeeld worden.
Del Castilho legt uit dat bij het bestuderen en beoordelen van wetten assembleeleden met dubbele functies geconfronteerd kunnen worden met zaken die hun persoonlijk belang in de weg kunnen staan. Dit kan ertoe leiden dat dit assembleelid niet meegaat met de wet terwijl de samenleving er wel belang bij heeft.
Daarnaast zorgt het aspect van dubbele salarissen van assembleeleden voor een dubbele pet. “DNA-leden moeten de instructies van de minister opvolgen terwijl zij hem in DNA moeten bekritiseren. Dit kan leiden tot terughoudendheid en voorzichtigheid”, stelde Del Castilho.
De Wet non-activiteit van ambten als gevolg van het lidmaatschap van De Nationale Assemblee, heeft betrekking op gekozen assembleeleden. Volgens de wet moeten assembleeleden in overheidsdienst, bij een parastataal bedrijf of die werkzaam zijn bij een bedrijf dat gerund wordt met overheidssubsidie, op non-actief gesteld worden zodat zij voltijds als parlementariër kunnen fungeren. Na verloop van de zittingstermijn in DNA, kan het lid weer in actieve dienst terugkeren.
Del Castilho is van mening dat het belangrijk is dat mensen met verschillende, achtergronden, opleidingen, sectoren en invalshoeken in het parlement zitten, maar dat het eigen belang volledig aan de kant gezet moet worden.