Onzekerheid stuwt goudprijs naar hoogste niveau in elf maanden

De goudprijs is door de aanhoudende onzekerheid op de financiële markten, vrijdag naar het hoogste niveau sinds april gestegen. Vrijdagnamiddag werd op de beurs van Londen een troy ounce (31,1 gram) voor 1.965 dollar verhandeld. Dat is 2,3 procent meer dan vrijdagochtend. De voorbije week is de goudprijs met meer dan 100 dollar gestegen. De onzekerheid op de markten houdt aan na de turbulentie van de voorbije dagen. De val van de Amerikaanse Silicon Valley Bank heeft gezorgd voor een schrikreactie. Goud geldt dan als een veilige haven.
“Goud stijgt door de vrees dat er dit weekend meer slecht banknieuws zou kunnen komen. Ook wordt gehoopt dat de Fed volgende week haar renteverhogingen zal onderbreken”, vertelde Tai Wong, een onafhankelijke goudhandelaar gevestigd in New York, aan Reuters.
De ineenstorting van Silicon Valley Bank (SVB), de op één na grootste bankcrash in de geschiedenis van de VS, heeft de kwetsbaarheid van banken voor sterk hogere rentes duidelijk gemaakt, terwijl een koersdaling in Credit Suisse-aandelen heeft bijgedragen aan de wereldwijde onrust op de markt.
“Goud zal waarschijnlijk door de chaos schijnen als beleggers een behoedzame houding aannemen”, zegt Lukman Otunuga, senior onderzoeksanalist bij FXTM. De dollar- en aandelenmarkten bleven vrijdag dalen, waardoor het veilige edelmetaal een aantrekkelijkere belegging werd.
Toch wordt verwacht dat de Fed volgende week de rentetarieven met 25 basispunten zal verhogen, ondanks de recente onrust in de banksector, aldus een grote meerderheid van de door Reuters ondervraagde economen die verdeeld waren over de risico’s voor hun visie op de eindrente.
The post Onzekerheid stuwt goudprijs naar hoogste niveau in elf maanden .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname