“Onze atleten zullen een sterke beurt maken”

door Ricky Wirjosentono
PARAMARIBO — Zeven atleten van de Surinaamse Bodybuilding and Weightlifting Bond (SBWB) doen mee aan twee internationale wedstrijden op Barbados. Van 27 juli tot en met 1 augustus doen vier mee aan de 49ste Centraal-Amerikaanse en Caribische bodybuilding en fitness kampioenschappen. Xenne Fernandes, Randal Haakmat, Rafael Kromokarijo en Fabian Wehl zullen proberen de Surinaamse vlag hoog te houden. Volgens voorzitter Earnie Eenig doet Suriname voor het eerst mee. “Ik verwacht dat onze atleten een sterke beurt zullen maken. Het zijn atleten die heel veel potentie hebben,” zegt Eenig.
De andere drie atleten Eddy Wilson, Soepe Koese en Militia Galimo hebben een pro- bodybuilding card. Op de Roger Boyce Elite Pro Classic 2022 zullen zij hun kunnen tonen. Galimo maakt haar debuut in professionele bodybuilding en komt uit in de pro Wellness categorie op 31 juli. Ook over deze atleten is voorzitter Eenig heel enthousiast. “Ik verwacht niets anders van ze dan kampioen worden in hun categorie. Wilson en Koese hebben in het verleden getoond dat ze prijzen kunnen winnen. En Galimo zal ook niet onder doen voor de atleten in de regio.”

“We dragen de overtuiging dat de overheid een gebaar zal maken naar de bodybuilding-atleten”

Financiële middelen
Eenig geeft aan dat het heel moeilijk is om aan financiële middelen te komen. De sponsoren hebben het heel moeilijk. “Van de overheid hebben we tot nu toe qua financiële steun weinig of niets van vernomen. Maar we dragen de overtuiging dat de overheid een gebaar zal maken naar de bodybuilding-atleten. We hopen de komende weken vanuit de overheid en het bedrijfsleven nog een helpende hand te krijgen om ervoor te zorgen dat atleten zonder problemen kunnen vertrekken.”
De bedoeling is dat de voorzitter van de bond meereist of een bestuurslid. “Dat zou geweldig zijn. Maar je begrijpt dat als er niet genoeg middelen voor handen zijn het moeilijker wordt. De atleten hebben een heleboel nodig en als de middelen niet toereikend zijn zal je dan prioriteiten stellen”, aldus Eenig.