Ontslag Franse minister geëist wegens anti-lhbti-opmerkingen

Ruim honderd bekende Fransen, onder wie leden van de regeringspartij van president Macron, eisen het ontslag van minister Caroline Cayeux. Aanleiding zijn anti-lhbti-opmerkingen die zij maakte in een televisie-interview.
In dat interview afgelopen dinsdag zei Cayeux, sinds begin deze maand minister voor lokale overheden, dat zij nog steeds achter haar woorden uit 2013 staat, toen het homohuwelijk en adoptie door lhbti’ers in Frankrijk werden gelegaliseerd. Cayeux noemde deze wet destijds “een gekke wet” en het homohuwelijk “onnatuurlijk”.
“Ik blijf bij mijn standpunt”, zei ze in het interview. Daaraan voegde ze toe: “Ik heb ook altijd gezegd dat als de wet zou worden aangenomen, ik hem zou toepassen. Ik heb veel vrienden onder al deze mensen. Ik ben het mikpunt van een oneerlijk proces.”
‘Extreem pijnlijk’De opmerkingen kwamen Cayeux op kritiek te staan. Minister van Transport Clément Beaune noemde haar woorden extreem pijnlijk, regeringswoordvoerder Olivier Veran noemde ze niet van deze tijd.
Lhbti-organisaties startten een petitie waarin werd opgeroepen tot het vertrek van Cayeux en twee andere leden van de regering die in 2013 tegen de invoering van het homohuwelijk waren. Prominente Franse politici eisen het ontslag van Cayeux in Le Journal du dimanche.
In de oproep in het weekblad met ruim honderd ondertekenaars, wordt niet alleen Cayeux’s standpunt aangaande het homohuwelijk en adoptie gehekeld, ook reageren de ondertekenaars fel op het feit dat ze in het interview sprak over ‘deze mensen’.
“Hoe kan zij niet inzien dat ‘deze mensen’ in haar ogen dan blijkbaar niet tot dezelfde categorie burgers behoren?” staat in het pamflet, dat de opmerkingen van Cayeux bestempelt als homofoob.
Ook de loco-burgemeester van Parijs en lhbti-activist Jean-Luc Romero-Michel ondertekende de oproep. “Ik denk dat het onwaardig is dat een minister op deze plek kan blijven en deze opmerkingen maakt en over ons spreekt als ‘deze mensen’, zo’n kleinerende opmerking”, zegt hij tegen nieuwszender Franceinfo.
Cayeux heeft zich inmiddels voor haar opmerkingen verontschuldigd. “Mijn woorden hebben veel van jullie pijn gedaan, ik heb er diepe spijt van”, schrijft ze daarin. “Ze waren ongepast.”
NOS