Ontevreden kunstenaars nemen jurist in de arm

Kunstenaars die ontevreden zijn over de gang van zaken rond de competitie Ontwerp Nationaal Monument Herdenking Slavernijverleden hebben een jurist in de arm genomen. Advocaat Antoon Karg zal de groep adviseren welke gerechtelijke stappen genomen kunnen worden tegen de Federation of Visual Artists In Suriname (FVAS) en het Nationaal Comité Herdenking Afschaffing Slavernij en Onderzoek naar de Gevolgen van het Slavernijverleden.
Karg heeft tijdens een bijeenkomst van kunstenaars – zowel zij die wel als zij die niet hebben meegedaan aan de wedstrijd – een algemene uiteenzetting gegeven over de diverse mogelijkheden, hoe lang een eventuele rechtszaak zou kunnen duren en welke kansen er zijn om deze kwestie in hun voordeel te beslechten.
Bij de bijeenkomst vrijdag bleek dat er te veel groepen uitgesloten zijn geweest voor deelname. Iwan Wijngaarde, voorzitter van de Feydrasi Fu Afrikan Srananman, spreekt van verdeel- en heerspolitiek vanuit de organisaties. Hij proeft corruptie.
Wijngaarde meent dat er geen informatiesessie is geweest voor de kunstenaars, zodat ze konden vernemen wat er precies van ze verwacht werd. De gemeenschap is volgens hem niet geïnformeerd over de plannen van het comité met betrekking tot het monument. Het was vrijdag overigens de tweede ontmoeting van de groep kunstenaars.
Wijngaarde merkt op dat het Nationaal Comité zijn rechten nooit volledig aan de FVAS moest hebben afgestaan om de wedstrijd te organiseren. “Door deze handeling creëer je corruptie”, aldus de voorzitter van de culturele federatie.
Hij heeft vier dagen onderzoek gedaan over hoe de wedstrijd is georganiseerd en concludeert dat er te veel steken zijn gevallen. Uit gesprekken met ruim tien kunstenaars, waaronder de bekende Marcel Pinas, is komen vast te staan dat zij niet op de hoogte waren van de activiteit.
Ook zijn jongeren als een van de belangrijke groepen niet betrokken geweest. Wijngaarde zegt dat alle groepen goed geïnformeerd moesten worden. Evenzo moesten de kunstenaars genoeg ruimte hebben gekregen om te kunnen deelnemen.
Onder het gezelschap van vrijdag waren er verschillende soorten kunstenaars aanwezig. Zij menen dat er conflict of interest in het spel is. De kunstenaars zijn er niet over te spreken dat de voorzitter van de FVAS heeft deelgenomen, terwijl zijn organisatie de competitie heeft georganiseerd. Het bevreemdt hen dan ook niet dat zijn inzending
“Opzoek naar vrijheid; de drang naar vrijheid en rechtvaardigheid” als winnend ontwerp is gekozen. Dit ontwerp is aan de hand van de kunstenaars Hans en Truus van Coevorden-Simons, George Struikelblok, Marianne Hiralal en Johnny Belfor.