Onderwijs- en beroepenbeurs gestart in Apoera

Niet alleen jongeren, maar ook volwassenen hebben op dinsdag 3 augustus, de onderwijs- en beroepenbeurs te Apoera bezocht, die georganiseerd is door het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). Gerda Kajuffa, hoofd van het Bureau Onderwijsinformatie en Studiefaciliteiten (BOS), heeft onderwijsminister Marie Levens vertegenwoordigd en de aanwezigen toegesproken. Ze gaf de bezoekers mee, dat zij heel goed moeten nadenken over het beroep dat zij later willen uitoefenen.  De beroepenbeurs heeft tot doel de leerlingen in Apoera en omgeving te informeren over de verschillende onderwijs- en beroepsmogelijkheden. Volgens Kajuffa is het belangrijk, dat kinderen de juiste studierichting kiezen en ook gericht werken aan het vakkenpakket dat daarvoor nodig is.  Districtssecretaris Paul Williams spreekt van een unieke gelegenheid. Hij moedigde de aanwezigen aan om gebruik te maken van deze mogelijkheid om aan informatie te komen. “In plaats dat u naar de beurs komt, is die naar u toe gekomen, dus gebruik deze kans goed”, zei hij.
Verschillende organisaties zijn naar Apoera afgereisd om informatie over hun instituut te delen. De bezoekers kunnen onder andere informatie inwinnen over het Imeao, Natin, Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), Korps Brandweer Suriname (KBS), Hair Styling Center Suriname en het Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC). Ook het directoraat Cultuur is vertegenwoordigd. Beeldend kunstenaar Kurt Nahar, deelt ook zijn ervaringen met de aanwezigen.
“We staan er niet bij stil hoe belangrijk zo’n trip is voor de kinderen hier. Na jaren is het directoraat Cultuur weer betrokken en ik vind het fijn dat de huidige leiding heeft besloten mee te doen. De participanten hebben hierdoor ook de kans elkaar te leren kennen en te netwerken. Het moet niet bij Apoera blijven”, zegt Nahar.
Tijdens de beurs zijn er ook informatiefilmpjes vertoond en vertelden onder anderen Xaviera Mijnhijmer (banketbakker), Xavier Frankel (geoloog) en Dwight Emanuel (meubelmaker), over hun beroep en de opleiding die ervoor nodig is.
Ook projectmanager Natasia Tjang A Sin, vertelt over haar beroep, net als danser Fally van Gennip. “Als ik het kan, dan kan jij het ook. Die mindset moet je hebben”, zegt Van Gennip. De systembeheerder van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS), Clyde Tjitrodipo, geeft ook informatie over zijn beroep.  Op de beurs die online te volgen is, kunnen ook kinderen uit andere districten informatie halen. De onderwijs- en beroepenbeurs te Apoera wordt vandaag afgesloten.
The post Onderwijs- en beroepenbeurs gestart in Apoera .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname