Ondernemers schroeven prijzen producten niet onnodig omhoog

De consument heeft de bescherming van de overheid (ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie) in gevallen waarin voor een product meer qua prijs wordt gevraagd dan het daadwerkelijk kost. De ondernemer aan de andere kant wordt blootgesteld aan alle financiële consequenties van het niet verhogen van prijzen van producten. Een ondernemer, die graag zijn mening wenst te geven. ging in gesprek met de redactie van Dagblad Suriname. 
Koersstijgingen
De ondernemer zegt, dat hij dagelijks meemaakt hoe andere ondernemers elke dag met de handen in het haar zitten wanneer het gaat om de recente financiële ontwikkelingen in het land.
De stijgende koers baart niet alleen burgers zorgen, maar ook de ondernemers. De vraag die bij vele mensen centraal staat is, hoe het komt dat winkeliers producten die al een geruime tijd op de schappen staan voorzien worden van een nieuwe prijs, alhoewel die producten niet zijn gekocht tegen de nieuwste koers.
Hierop zegt de ondernemer, dat mensen niet moeten vergeten, dat ook winkeliers voor diverse uitdagingen komen te staan. Indien ze hun prijzen op de oude bedragen laten, zullen ze volgens hem niet in staat zijn om hun kosten te dekken. Elektriciteit en arbeidskosten worden bijvoorbeeld wel aangepast naar nieuwe prijzen. Hetgeen als winst wordt gezien door burgers, blijkt in realiteit geen winst meer te zijn. 
Bruto Toegevoegde Waarde
De ondernemer geeft vervolgens te kennen, dat het systeem van bruto toegevoegde waarde (BTW) nog onduidelijk is voor veel klanten. Hij zegt dat de overheid heeft nagelaten om de burgers van goede informatie te voorzien, alvorens deze belasting in De Nationale Assemblee goedgekeurd werd. “Nu denken de mensen dat de ondernemers opzettelijk de prijzen opschroeven, om winsten te maken. Winsten die al geruime tijd bijna onmogelijk zijn om te maken”, geeft de ondernemer aan.
Begrip van de overheid
De ondernemer spreekt voor zichzelf en andere ondernemers, hij vraagt de regering het beleid te verbeteren, omdat de situatie niet rooskleurig is voor de burgers. Grote bedrijven worden volgens hem nu gesloten en tientallen mensen worden brodeloos gemaakt, alleen omdat er geen geld is om arbeiders te betalen. In andere gevallen worden de familieleden nu bijeen getrommeld om samen het werk aan te kunnen in de bedrijven, om zodoende op arbeidskosten te kunnen besparen. Het is volgens de ondernemer een zware tijd voor de totale gemeenschap. “De hoge prijzen kunnen voorkomen worden als er van hogerhand wordt opgetreden.  Tot dan zal het een ondraaglijke situatie blijven”, zegt hij afsluitend op het gesprek.
GW