OLIEMAATSCHAPPIJEN DOEN VAAG OVER INVESTERINGSBESLISSING

De exploitanten die in offshore Suriname actief zijn kunnen tot nu toe geen Final Investment Decision (FID) voor Blok 58 geven. Wij vragen ons af waarom het allemaal zo lang duurt, want blok 58 heeft tot nu toe in totaal vijf ontdekkingen opgeleverd – in Maka Central, Kwaskwasi, Sapakara, Keskesi en Krabdagu.
Hoewel er geen officiële schatting van de middelen is gegeven, heeft Sapakara volgens APA Corporation meer dan 400 miljoen vaten in bezit. Er is naar onze mening tot nu toe geen duidelijke reden gegeven voor de aarzeling van de FID en de antwoorden die worden gegeven door de operators vinden wij maar heel vaag. Belanghebbenden geven verschillende antwoorden als ze worden ondervraagd, of er wordt een twijfelachtig antwoord gegeven over een tijdlijn wanneer ze een FID kunnen verwachten.
Total
De algemeen directeur van Total, Philippe Blanchard, zei onlangs dat het bedrijf wacht op de resultaten van de andere putten. Chief Executive Patrick Pouyanne merkte op dat de vertragingen te maken hebben met het “gebrek aan vertrouwen in het begrijpen van de tot nu toe ontdekte reservoirs, gedreven door een mismatch tussen wat seismische gegevens laten zien en de resultaten van de afbakeningsputten.”
Directeur van Americas Market Intelligence (AMI) Energy Practice, Arthur Deakin, zei dat bronnen vertellen dat TotalEnergies niet helemaal zeker is hoe Block 58 past in zijn langetermijnvisie voor zijn energietransitie. De eerste ontdekking bij Blok 58 was iets meer dan drie jaar geleden. Wordt 2023 het jaar dat Suriname zijn FID krijgt van Total?
Sapakara -en Krabdagu reservoir
Als Keerpunt de uitleg van Annand Jagesar, de CEO van Staatsolie, moet geloven, dan is de ondergrond in offshore Suriname een beetje uitdagender, daarom duurt het wat langer, want als een bron mislukt, ben je weer drie maanden verder om de volgende bron te boren. Suriname heeft volgens Jagesar een hoeveelheid van minimaal 500 miljoen vaten nodig offshore, voor een FID van de oliemaatschappijen die momenteel data aan het verzamelen zijn. Nu is het besluit genomen om het Sapakara -en Krabdagu reservoir te combineren, en dat moet leiden tot 500 miljoen barrels.
“ Zodra we dat hebben, kunnen we overgaan tot de FID. Voor de eerste ontwikkeling streven wij naar 400 tot 500 miljoen vaten en nu hebben we uit Krabdagu en Sapakara ongeveer 375 miljoen vaten.
Daarom is Sapakara-Zuid 2 geboord en we gaan Krabdagu-3 boren in januari 2023. Als dat bij elkaar 500 miljoen vaten oplevert, dan zijn we binnen en hebben de eerste productie rond 2027. Zodra de FID wordt genomen door de oliemaatschappijen, gaat de onzekerheid voor Suriname omlaag”, aldus Jagesar.
Onzekerheid
De onzekerheid voor Suriname zal afnemen wanneer TotalEnergies aangeeft dat zij genoeg reserves hebben en er opdracht wordt gegeven om een productieplatform te bouwen.
Op het moment dat er zekerheid is dat de olie gaat komen, dan zullen investeerders bereid zijn om meer geld te lenen aan Suriname. Tot de FID is genomen, zal Suriname geen last ondervinden omdat de olie pas in 2027 uit de grond komt, want wanneer het besluit is genomen, hangt het af van het succesvol zijn van de twee bronnen die succesvol zijn die ze willen boren. Suriname rekent nu op de data die wordt verzameld en zodra de gegevens er zijn van de Sapakara-Zuid 2 en Krabdagu-3, zijn we binnen.
The post OLIEMAATSCHAPPIJEN DOEN VAAG OVER INVESTERINGSBESLISSING .. ………… (.)

Lees verder

Bron: . Suriname