Nog geen officieel besluit over eenmalige vrije Dag der Saramaccaners

De minister van Binnenlandse Zaken (Biza), Bronto Somohardjo, zegt in gesprek met Suriname Go dat er nog geen officieel besluit is genomen over de eenmalige vrije dag die de Saramaccaners hebben gevraagd voor de viering van 260 jaar vrede met de koloniale overheid. De commissie viering 260 jaar Dag der Saramaccaners heeft een verzoek gestuurd naar de bewindsman om te vragen naar de eenmalige vrije dag op 19 september.
“Ik heb een paar adviezen gevraagd en een aantal zijn positief. Die zijn opgestuurd naar president Chan Santokhi. Hij zal verder het formeel besluit moeten nemen over deze dag,” zegt de Biza-topman. Het proces zal over twee tot drie weken worden ingezet om te komen tot een officieel besluit.
Op 19 september herdenken de Saramaccaners de vrede die ze hadden gesloten met de koloniale overheid in 1962. Voor de eenmalige vrije dag moet er nog goedkeuring komen vanuit de overheid.
Renaldo Huur, voorzitter van de commissie viering ‘Saamaka Daka’, geeft aan dat de eenmalige viering veel zal betekenen voor de stam. “We zijn hoopvol gestemd dat het goed komt. Het zal een erkenning zijn voor de Saramaccaners,” merkt Huur op.
Het zal een dag zijn om stil te staan over wat het traktaat ons als nazaten heeft opgeleverd. Onze voorouders hebben gestreden voor deze dag. Wij zijn nazaten van de mensen die vrede hadden gesloten en dat moet groots herinnerd worden, deelt Huur mee. “De Saamaka hebben de vrede opgeëist en de witte man had geen keus om ze vrede te geven,” haalt de commissievoorzitter aan.
Voor Huur moet deze eenmalige vrije dag niet gezien worden als een splitsing van de andere marronstammen. “Ik zal mijn verjaardag niet laten om te wachten op 10 oktober. We zullen die blijven herdenken en vieren. We sluiten ook niemand uit om mee te doen met de viering van de dag,” laat Huur weten.