NK-zwemmen: Tjon-A-Joe als snelste naar finale 100 vrij

door Terence Oosterwolde
PARAMARIBO — Renzo Tjon-A-Joe heeft zich niet zo lang terug als snelste gekwalificeerd voor de finale van de 100 meter vrije slag op de slotdag van de Nederlandse Kampioenschappen (NK). In de Amerena in Amersfoort was de Surinaamse zwemmer de enige in de voorronde die onder de vijftig seconden dook. Na een split van 23,15 seconden, klokte hij 49,12 seconden. Hij ging niet alleen sneller dan zijn inschrijftijd (49,87), maar verscherpte ook zijn personal best, die 49,29 was. De finale is later op de dag.
Het ‘Surinaams onderonsje’ bleef uit, omdat Kenzo Simons niet meer meedeed op het koningsnummer. Aanvankelijk n beide zwemmers ingedeeld in de vijfde van acht series en zouden ze naast elkaar zwemmen in baan vier en vijf. Zaterdag had Simons Tjon-A-Joe nog nipt verslagen in de finale van de 50 meter vrije slag.
Op de dubbele afstand bleek Tjon-A-Joe zondagochtend in de voorronde een maat te groot voor de rest. Sean Niewold (WVZ) had de tweede tijd (50,30), gevolgd door Luc Kroon van Ed-Vo (50,43), Vince van der Pal van Swol (50,76), Ben Schwietert van ZPC Amersfoort (50,86) en Tim Korstanje van Aqua Novio (50,89). De laatste twee finaleplekken gingen naar Brandon van den Berg van Blue Marlins (51,17) en Austin Namesnik van ZPC Amersfoort (51,19).
Los van het koningsnummer heeft Tjon-A-Joe later de 4×100 meter vrijeslagestafette. De Dolfijn Amsterdam, dat met hem, Simons, Tim Hoogerwerf en Bart Sommeling zal aantreden, heeft veruit de snelste inschrijftijd: 3:20,50. Vrijdag vormde de Surinamer op ditzelfde nummer, maar dan in de gemengde klasse, een kwartet met Silke Huisman, Hoogerwerf en Femke Hoppenbrouwer. Ze hielpen De Dolfijn met een nieuw Nederlands record (3:32,41) aan de eerste plek.