NK-zwemmen: Surinaams record voor Renzo Tjon-A-Joe

Kenzo Simons Nederlands kampioen
door Terence Oosterwolde
PARAMARIBO — Voor de Surinaamse zwemmer Renzo Tjon-A-Joe werd het zaterdag tijdens de Nederlandse Kampioenschappen 2022 in Amersfoort zilver met een gouden rand. Want zijn tijd op de 50 meter vrije slag is een personal best en met de 22,15 seconden brak hij het nationaal Surinaams record.
Driehonderdste seconde was zaterdag het verschil tussen Tjon-A-Joe en Kenzo Simons, die in Nederland beiden uitkomen voor De Dolfijn. Simons, oud-zwemmer van De Dolfijn in Suriname, kroonde zich zaterdag in Amersfoort tot Nederlands kampioen in 22,12 seconden. Het werd een totale De Dolfijn-aangelegenheid, want de derde plek was voor Thom de Boer in 22,26 seconden.
De Boer, die het nationaal Nederlands record op zijn naam heeft staan (21,58 seconden), was in de ochtenduren nog de enige zwemmer geweest die in de voorronde onder de 22 seconden dook. Hij klokte 21,97 seconden. Tjon-A-Joe (22,23) en Simons (22,37) hadden de tweede en derde tijd in de series.
De in Suriname geboren zwemmers treffen elkaar zondag weer, de slotdag van de Nederlandse Kampioenschappen langebaan (50 meter). Ze komen dan uit op het koningsnummer, de 100 meter vrije slag. In de voorronde zitten de 21-jarige Simons (inschrijftijd 49,67 seconden) en de 26-jarige Tjon-A-Joe (49,87) in dezelfde serie (vijf) en liggen ze naast elkaar in baan vier en vijf.