Nieuwe docu-serie ‘Wi Kondre’ legt Surinaams erfgoed vast

Tekst en beeld Audry Wajwakana
PARAMARIBO — “Het was ontzettend spannend om samen te werken in het traject van graven, zoeken, samen kijken hoe we dit project tot leven kunnen wekken.” Documentairemaker Kevin Headley klinkt opgelucht, maar is vooral dankbaar dat na twee jaar hij de nieuwe documentaire serie ‘Wi kondre’ aan de partners die een bijdrage hebben geleverd kan presenteren.
Deze is vrijdag 18 november in het Nationaal Archief Suriname (NAS) officieel gepresenteerd en aan het NAS en de Nederlandse Ambassade in Paramaribo aangeboden. De docu-serie is een initiatief van Headley, tevens voorzitter van Stichting Skrifi, die twee jaar geleden samen met Ann Hermelijn en andere bestuursleden van zijn stichting aan het voortraject begonnen. Suriname is een smeltkroes van cultuurelementen, die haar oorsprong heeft in de koloniale geschiedenis van Nederland.

“Volgens Clifton Braam, onderdirecteur van het directoraat Cultuur, sluit  ‘Wi kondre’ aan op het project natievorming”

Hoewel de geschiedenis minder mooie momenten kent, is het belangrijk om de culturele diversiteit aan erfgoed te onderzoeken en te waarborgen, omdat ze deel uitmaken van de identiteit van beide landen. In de documentaire serie ‘Wi kondre’ heeft Stichting Skrifi vijf bijzondere cultuurelementen van Suriname vastgelegd.
De serie bestaat uit de vijf afleveringen Sranantongo, kinderspelen van vroeger, kinderliederen van vroeger, producten die in de slavernijperiode zijn verbouwd en nog steeds in Suriname te vinden zijn en de gerechten van Suriname. De documentaire-reeks is gemaakt als onderdeel van een samenwerking tussen stichting Skrifi, het NAS, het Nationaal Archief Nederland, het Instituut van Beeld en Geluid en de Nederlandse Ambassade in Paramaribo.
Voor nationaal archivaris Rita Tjien Fooh-Hardjomohamad is de serie op een goed moment uitgekomen. Dinsdag opent het NAS de nieuwe tentoonstelling ‘Samen staan we sterk’. Voor deze tentoonstelling zijn voj- en vos-scholieren uitgenodigd en de documentaire zal dan ook vertoond worden.
Vanwege het educatief karakter en vervolgtraject is de serie ook aangeboden aan het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Clifton Braam, onderdirecteur van het directoraat Cultuur, die het ministerie vertegenwoordigde wees erop dat ‘Wi kondre’ aansluit op het project natievorming. In dit project worden leerlingen van de basisscholen wekelijks kennis bijgebracht over de rijke cultuur van Suriname.
Aangezien Suriname en Nederland onlosmakelijk op het gebied van cultureel erfgoed met elkaar verbonden zijn, vindt de Nederlands ambassadeur Henk van de Zwan, het juist goed dat documentaires als die van Headley die onder de aandacht brengt. De docu’s zullen vanaf eind november en in december op de lokale televisie vertoond worden.
Een ‘still’ van de drie schrijvers Ismene Krishnadath, Robby ‘Rappa’ Parabirsing en Jeffrey Quartier in het eerste deel van de vijfdelige nieuwe docu-serie ‘Wi Kondre’.