Nieuw bestuur Suriname Jazz Festival met frisse ideeën

Tekst en beeld Tascha Aveloo
PARAMARIBO — De Stichting Suriname Jazz Festival is opgericht in september 2002 en had de traditie om jaarlijks eind oktober een festival te organiseren. Dat heeft twee jaar niet kunnen gebeuren door Covid-19. Dit jaar wordt het festival wederom gecanceld omdat men geen voorbereidingen heeft kunnen treffen en gewerkt werd aan de samenstelling van een nieuw bestuur.
Dat niet alleen, maar het moest een bestuur worden van jonge mensen en dat is gelukt. Dit bestuur, onder leiding van Rolinzo Huur is donderdag tijdens een persconferentie door de oud-bestuursleden Rosita Leeflang en Jean-Luc van Charante voorgesteld.
Invallen zonder probleem
“We wilden een totaal nieuw bestuur en niet één waar iemand van het oud bestuur blijft en toch dingen gaat bepalen. Dit nieuwe team heeft een hart voor muziek daarom Rolinzo ik wil je het allerbeste toewensen met deze eerste stap”, zegt Leeflang. De persconferentie en het daaropvolgend miniconcert werden gehouden in het SAB Rumhuis.

“We geloven daarom dat het Jazzfestival bij Rolinzo en zijn team in goede handen is”
ex-bestuurslid Rosita Leeflang
In de zoektocht naar nieuw kader werd gekeken naar jonge mensen die zich in de vorige edities van het Suriname Jazz Festival hebben bewezen als capabele musici en ook mensen met organisatie skills. “Rolinzo is gegroeid in het jazzfestival. Surinaamse jongeren hebben enorm veel kunnen verzetten in de ontplooiing van hun talenten bij het evenement en dat hebben we ook gezien bij hem”, stelt Leeflang.
Zij haalde aan hoe tijdens de vele festivals er buitenlandse artiesten kwamen die bijvoorbeeld geen drummer of geen bass speler hadden en dat die positie met gemak werd ingevuld door jong Surinaams talent, dat vlekkeloos kon meegaan met vaak seniore musici. “We geloven daarom, dat het Jazzfestival bij Rolinzo en zijn team in goede handen is.”
De bedoeling is dat onder een jonge en dynamische leiding een nieuw, fris en levendig geluid zal worden gepresenteerd, terwijl zij het bekende omarmen. Het bestuur bestaat verder uit ondervoorzitter Lygia Mitrasingh, secretaris Darren Sarijoen en penningmeester Christel Echteld.
Meerdere muziekmomenten
‘The New Era’ zoals het bestuur werd aangekondigd wil meer dan gewoon een driedaags festival organiseren, namelijk één met hoogstaande muziekpresentaties. Huur ging in een korte presentatie in op de veranderingen die zijn team wil doorvoeren.
Er zijn nieuwe kernwaarden vastgesteld. “Er zijn een paar bijgekomen, maar de eerste blijft, namelijk dat wij de muziekeducatie in Suriname en de regio willen bevorderen. We willen de Surinaamse jazzcultuur stimuleren. Niet alleen de kaseko-jazz, maar ik hoorde laatst over de baithak-jazz en de indo-jazz. Die willen we perfectioneren om ze ook internationaal te presenteren.”
Een derde waarde is dat behalve dat buitenlanders lessen komen verzorgen, het ook mogelijk moet zijn voor Surinaamse musici en zangers om in het buitenland workshops te gaan geven. Het bestuur wil ook werken aan grotere diversiteit in het aanbod van artiesten en muziekgenres, zodat alle segmenten van de bevolking op het festival iets kunnen meemaken dat zij leuk vinden.
Op het programma staat ook dat het Suriname Jazz Festival, dat meestal eind oktober wordt georganiseerd, wordt voorafgegaan door meerdere muziekmomenten opbouwend naar het festival toe zoals internationaal Jazzday in april of aan het begin van het jaar om het jaar te starten.
De organisatie kijkt uit naar meer uitwisselingsprogramma’s die de Surinaamse artiesten meer kansen geven om door een buitenlands publiek te worden gehoord. Maar ook dat er in andere districten dan alleen Paramaribo-jazz gemaakt zal worden. De avond werd muzikaal afgesloten met een miniconcert van Jason Eduwaiti met zijn band. Zijn echtgenote Louise Eduwaiti-Naarden en Norma Sante n de vocalisten.