Netflix drugsfilm met Suriname in ‘hoofdrol’ schaadt imago land

In de Zuid-Koreaanse misdaad-actiethrillerserie ‘Narco Saints’, uitgebracht door Netflix, wordt bevestigd dat Suriname te maken heeft met een levendige drugshandel. In de film (waar de verkeerde kaart van Suriname is gebruikt), worden de lijnen tussen de drugsdealers en de machthebbers in de jaren 90 van de vorige eeuw ook belicht. ‘President Delano’ zou nauwe banden onderhouden met de Koreaanse drugsbaas ‘Cho’ die in de jaren negentig van de vorige eeuw een drugskartel had opgezet in Suriname. Hij werd in 2009 in Brazilië gearresteerd en op verzoek van de Koreaanse autoriteiten uitgeleverd aan Zuid-Korea. De crimineel is tot 10 jaar cel veroordeeld. De 6-delige serie is gebaseerd op deze drugsdealer.

Hoewel Suriname leidend is in de serie, zijn de opnamen niet hier gemaakt, maar in de Dominicaanse Republiek en Zuid-Korea. In de film wordt een verkeerd beeld neergezet van het land en de bevolkingssamenstelling. Er zijn wel wat details, zoals Times of Suriname, Parbo bier, SLM-toestel, de politie, Nederlandse naamborden in het beeld verwerkt. De Netflix-serie schaadt zonder meer het imago van Suriname en zal vooral toeristen op het verkeerde been zetten. De serie is op 9 september uitgekomen.

“De regering heeft kennisgenomen van de documentaire welke via het medium Netflix wordt vertoond. De inhoud en de weergave van intenties met betrekking tot drugshandel doen ons land niet goed”, zegt minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking om een reactie gevraagd aan Suriname. Het ministerie heeft inmiddels een onderzoek gestart en consulteert met juristen welke juridische stappen ondernomen kunnen worden. “In ieder geval zullen protestbrieven worden gestuurd naar het management van Netflix alsook de filmmakers. Overwogen wordt ook de Zuid-Koreaanse regering ter zake aan te schrijven. Het feit alleen dat op basis van ons bezwaard verleden een dergelijke documentaire wordt gemaakt, geeft duidelijk aan het negatieve imago welke ons land heeft genoten. De regering is voornemens alles in het werk te stellen dit negatieve imago ten goede te veranderen”, stelt Ramdin.

In de serie is te zien dat de onschuldige Kang In-su naar Suriname reist voor zaken (visexport naar Zuid-Korea). Ter plekke aangekomen krijgt hij te maken met de Koreaanse drugsbaas Jeon Yo-han (Hush’s Hwang Jung-min) die als priester werkt om te verhullen dat hij eigenlijk de baas is van het beruchte drugskartel. In de lading vis van Kang wordt drugs aangetroffen. De ondernemer is ingeluisd door de drugsbaron. Kang beland in de gevangenis op St. Martin, maar naar een geheime missie gelokt door een agent van de Koreaanse Nationale Inlichtingendienst.

Drama op drama volgen elkaar op, waarbij ook onderlinge oorlogen worden uitgevochten tussen drugsdealers. De spanning zit er goed in. Een drugsoperatie bij de grens met Brazilië mislukt. Uiteindelijk komt de Drug Enforcement Administration (DEA) in beeld, nadat via Puerto Rico (Amerikaans territoir) de cocaïne wordt vervoerd. De DEA schendt het luchtruim en komt de priester tot in Suriname arresteren. President Delano kon de priester geen hulp bieden…