Nederlandse premier Mark Rutte vandaag op Surinaams bodem

‘President Chan Santokhi noemt investeringen en visumbeleid bijzonder belangrijk’
De Nederlandse Minister-president Mark Rutte en zijn minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Liesje Schreinemacher, brengen vandaag en dinsdag 13 september 2022 een bezoek aan Suriname. Rutte is sinds 2010 premier en komt voor het eerst naar Suriname. Volgens president Santokhi is het bezoek van de premier op zijn plaats. “Binnen twee jaar is de relatie met Nederland in snel tempo verbeterd”. Echter wordt er in oppositionele kringen fel gereageerd op de komst van Rutte. Oud-president Desi Bouterse is het niet eens met het bezoek. Bouterse snapt niet waarom Suriname, Rutte heeft uitgenodigd. “Laat Rutte oprotten” stelde de oud-legerleider en hoofdverdachte van het decembermoorden strafproces. Bouterse is ook veroordeeld in Nederland voor drugscriminaliteit en kan derhalve niet vrijelijk reizen in het buitenland.
IssuesPresident Santokhi heeft aangegeven dat het officiële werkbezoek een formeel tegenbezoek is volgend op het bezoek van het Surinaamse staatshoofd in september 2021 aan het koninkrijk. “Natuurlijk zijn er nog issues, maar ook die zullen besproken worden om de hernieuwde relatie verder te intensiveren”, stelde de president. De regeringsleiders zullen behalve een bilateraal gesprek, ook een evaluatiegesprek gesprek hebben. Deze zal gaan over de huidige samenwerking. Het aantrekken van investeringen vanuit Nederland staat heel hoog op de agenda. Verder zal de president met premier Mark Rutte van gedachten wisselen over onder andere veiligheid, onderwijs, economie en visumbeleid. “Het visumbeleid is volgens president Santokhi zeer cruciaal. Echter heeft dit vraagstuk meer te maken met de onderhandelingen met de Europese Commissie.” Ook reizen met de delegatie VNO-NCW-voorzitter Thijssen en diverse Nederlandse bedrijven mee. Het bezoek staat in het teken van het versterken en verbreden van de bilaterale relatie tussen Nederland en Suriname en bevestigt de bijzondere historische band tussen beide landen, meldt de Nederlandse overheid.
Bezoek DNA en PresidentMinister-president Rutte wordt vandaag ontvangen door president Santokhi van Suriname. Hierbij zijn ook minister Schreinemacher en minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken aanwezig. Aansluitend heeft de Nederlandse minister-president een gesprek met Surinaamse jongeren over onder meer hun ambities, toekomstplannen en visie op maatschappelijke ontwikkelingen. Minister Schreinemacher zal eerder op de dag een ontmoeting hebben met minister Ramdin en een gesprek met vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld. Ook brengt zij een bezoek aan het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing om te spreken over de recente wateroverlast in Suriname. De minister-president en de minister sluiten de eerste dag van hun bezoek af met een diner met het Surinaamse en Nederlandse bedrijfsleven.Kransen in het Fort ZeelandiaDinsdagochtend 13 september leggen minister-president Rutte en president Santokhi gezamenlijk een krans bij het monument voor de Decembermoorden in Fort Zeelandia. Minister Schreinemacher brengt in de ochtend een bezoek aan Deltares in Paramaribo, waar zij uitleg krijgt over de waterproblematiek in de stad. Vervolgens gaan minister-president Rutte en minister Schreinemacher naar De Nationale Assemblée, waar de minister-president een toespraak geeft voor de leden van het Surinaamse parlement. Aansluitend brengen zij gezamenlijk een bezoek aan een Mangrove project. Hier planten zij bomen in het kader van de kustbescherming.
Gesprekken over slavernijverleden en reparatieIn de middag van dinsdag nemen minister-president Rutte en minister Schreinemacher deel aan werklunch met vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven. De minister-president heeft aansluitend een gesprek met leden van het Nationaal Comité Herdenking Slavernijverleden en de Nationale Reparatie Commissie Suriname. Ook brengt hij een bezoek aan een Makandra Project op het gebied van politiesamenwerking. Minister Schreinemacher neemt op dat moment deel aan Business Dialogue met bedrijven over zakendoen in Suriname. Minister-president Rutte en minister Schreinemacher sluiten hun bezoek aan Suriname af met een bezoek aan het onlangs geopende nieuwbouw van de Surinaamse Brouwerij, onderdeel van het Heineken concern.