Nederland: Auto’s botsen tegen puin die boeren hebben gedumpt

Auto’s zijn vandaag, donderdag, in de vroege uurtjes gebotst op banden en ander afval op een snelweg in Noord-Nederland. Protesten van boeren tegen regeringsplannen om de stikstofuitstoot te beteugelen blijven aanhouden in Nederland. De Nederlandse premier Mark Rutte bestempelde de protesten als ‘onaanvaardbaar’.De politie in de noordelijke provincie Friesland zei dat niemand gewond raakte toen meerdere auto’s betrokken waren bij een ongeval veroorzaakt door gedumpt afval, maar waarschuwde automobilisten om alert te zijn op “extreem gevaarlijke situaties” veroorzaakt door de protestacties van de boeren.Een handvol nieuwe protesten vonden van de ene op de andere dag plaats, waaronder boeren die hooibalen verbrandden in de buurt van een grote snelweg, ondanks dat politie en veiligheidsautoriteiten woensdag een beroep deden op boeren om het storten te stoppen.”Protesteren is een grondrecht en zolang het binnen de grenzen van de wet blijft, is er veel mogelijk”, aldus de hulpdiensten in een gezamenlijke verklaring. Maar ze zeiden dat de nieuwste acties “de verkeersveiligheid ernstig in gevaar brengen en kunnen leiden tot levensbedreigende situaties voor weggebruikers.”Als teken van de steeds meer radicaliserende boerenprotesten, werden de opruimingsoperaties belemmerd door intimidatie van aannemers die waren ingehuurd om wegen vrij te maken en door de aanwezigheid van asbest in sommige hopen puin die op wegen werden gedumpt.”Het opzettelijk in gevaar brengen van anderen, het beschadigen van onze infrastructuur en het bedreigen van mensen die helpen opruimen, gaat alle grenzen te boven”, aldus Rutte in een tweet. “Deze levensbedreigende acties moeten stoppen. Binnen de wet zijn er tal van andere manieren om uw ongenoegen te uiten. De meeste boeren doen dat.”

De opgeworpen barricades van de protesterende boeren op de Nederlandse snelwegen hebben al tot verkeersongevallen geleid.

De boeren zijn boos op overheidsdoelen voor het inperken van de uitstoot van stikstofoxide en ammoniak, die volgens hen de landbouwsector en hun manier van leven dreigen te decimeren.De regerende coalitie wil de uitstoot van vervuilende stoffen in het hele land tegen 2030 met 50% verminderen om de bodem-, lucht- en waterkwaliteit te verbeteren in een EU-land dat bekend staat om zijn intensieve landbouwpraktijken. Het heeft de provincies opgeroepen om plannen op te stellen om de uitstoot te verminderen en heeft 24,3 miljard euro extra uitgetrokken om de veranderingen te financieren.