NDP blijft bij eis: Achaibersing moet weg

De NDP blijft erbij dat minister Armand Achaibersing van Financiën en Planning zijn portefeuille ter beschikking moet stellen. Er is meer dan SRD 50 miljoen onder zijn neus verdwenen en hij heeft dat niet opgemerkt in zes maanden tijd. “We kunnen hem niet vertrouwen met ons geld. Hij moet inpakken en wegwezen”, stelde Melvin Bouva gisteravond tijdens de kadermeeting van de NDP. Bouva heeft deze kwestie aangezwengeld in De Nationale Assemblee. De NDP-fractie vindt dat de minister de eer aan zichzelf moet houden. Als dat niet gebeurt, moet de president hem ontslaan.

Jennifer Simons, vicevoorzitter van de NDP, voerde aan dat ook al zou de minister niks te maken hebben met de geldroof, hij er verantwoordelijk voor is. Op basis van onder andere de Comptabiliteitswet en de Anti-corruptiewet kan hij worden opgesloten. Hij moest waken over de gelden van het land. Hij heeft zes maanden lang niet gekeken naar de staten van de Centrale Bank van Suriname (CBvS) die dagelijks rapporteert wat er betaald is van de rekening van de Staat. Tientallen miljoenen van de Staat verdwijnen en de minister heeft er niks van gemerkt, stelde Simons.

Bouva voerde aan dat vanaf het begin de minister heeft gelogen. Het is de CBvS geweest die heeft ontdekt dat iets niet klopte met de betaling van ruim SRD 20 miljoen. Toen heeft de CBvS aan de bel getrokken. Bouva vraagt zich af wat er gebeurd zou zijn als de CBvS dit niet opgemerkt had. Hij en Simons benadrukten dat volgens een verklaring van de bank blijkt dat elke dag staten opgestuurd worden naar de minister.

Benadrukt werd door Bouva en Simons dat er steeds leugens worden verteld en herhaald over de kasreserve die zou zijn gestolen tijdens de vorige regering. Zij voerden aan dat de kasreserve middelen van de lokale banken die in bewaring waren bij de CBvS, nooit zijn gestolen. Dit heeft de CBvS ook officieel verklaard. Toch blijft president Chan Santokhi in De Nationale Assemblee deze leugen herhalen. De kasreserve middelen zijn anders gebruikt, maar zijn nooit gestolen.