Nationale strategie moet leiden tot ordelijke migratie

Suriname wordt geconfronteerd met unieke migratiestromen en uitdagingen. Daarnaast zet het land positieve stappen in de verbetering van migratiebeheer en erkent het mogelijke voordelen van migratie voor de nationale ontwikkeling. Onlangs is er onder auspiciën van het ministerie van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS) en de International Organization for Migration (IOM) een driedaagse training gehouden in de Banquethal van Hotel Torarica.
Het doel was om enkele ministeries te informeren en adviseren om te komen tot een nationale migratie strategie. Aan de training namen medewerkers van verschillende ministeries deel die te maken hebben met migratie. Naast personen van BIBIS waren er ook vertegenwoordigers van Regionale Ontwikkeling & Sport (ROS) en Transport, Communicatie en Toerisme (TCT).
Een nationale migratie strategie is een hoogstaand beleidskader voor migratie, dat de visie, principes en doelen van de overheid verduidelijkt en de prioriteiten en actiegebieden op nationaal niveau vastlegt. Het IOM zet zich in voor het principe dat humane en ordelijke migratie zowel migranten als de gehele samenleving ten goede komt.
In het afgelopen decennium zijn migratietrends en stromen in het Caribisch gebied aanzienlijk veranderd. Hierdoor is het noodzakelijk geworden om migratiebeheersystemen te ontwikkelen die aangepast en ingezet kunnen worden voor het management van deze ontstane stromen.
Rachelle Groenveld, hoofd migratie van het ministerie van BIBIS, geeft aan dat de voordelen van het hebben van een nationale migratiestrategie ervoor zorgt dat verschillende beleidsvormen elkaar kunnen aanvullen in plaats van tegenspreken. “Door een overkoepelende visie te bieden, leiden alle migratie gerelateerde beleidsmaatregelen ernaartoe om een coherente algemene nationale aanpak te vormen,” legt Groenveld uit.
Program director van het IOM, Brendan Tarnay, vertelt lovend over de participatie van de medewerkers van de verschillende ministeries. Het is zijn derde keer in Suriname in dit kader. Hij zal met behulp van de gevoerde discussies een nationaal strategie plan concipiëren met de resultaten die zullen worden gepresenteerd aan de regering.
Na afloop van de training ontving elke participant een certificaat.