Moeder – Indiase premier Narendra Modi eert zijn 18 juni 100-jaar geworden moeder – Deel 2

De premier van India, Narendra Modi, heeft zaterdag 18 juni op zijn persoonlijke weblog een mooie, lange tekst geschreven ter ere van zijn die dag 100 jaar oud geworden moeder Smt. Heeraba. De gehele tekst wordt deze dagen in een paar geplaatst in Dagblad Suriname. De tekst van de Indiase premier kan gezien worden als een inspiratie voor de jeugd in Suriname om hun ouders te herinneren en hun bijdrage aan het vormen van wie ze vandaag zijn. Vandaag deel 2.
Moeder – Deel 2
Moeder had nooit verwacht dat wij, kinderen, onze studie zouden verlaten en haar zouden helpen met het huishouden. Ze heeft ons zelfs nooit om hulp gevraagd. Maar toen we haar zo hard aan het werk zagen, beschouwden we het helpen van haar als onze belangrijkste plicht. Vroeger vond ik het erg om in de plaatselijke vijver te zwemmen. Dus nam ik alle vuile kleren mee van huis en waste ze bij de vijver. Het wassen van kleren en mijn spel, beide werden vroeger samen gedaan.
Moeder waste vroeger bij een paar huizen keukengerei om de huishoudelijke uitgaven te dekken. Ze zou ook de tijd nemen om de charkha te draaien om ons schamele inkomen aan te vullen. Ze deed alles, van katoen pellen tot garen spinnen. Zelfs bij dit slopende werk was haar voornaamste zorg ervoor te zorgen dat de wattendoorns ons niet prikken.
Moeder vermeed het afhankelijk te zijn van anderen of anderen te vragen haar werk te doen. Moessons zouden hun eigen problemen met zich meebrengen voor ons lemen huis. Moeder zorgde er echter voor dat we minimaal ongemak ondervonden. In de verzengende hitte van juni zou ze over het dak van ons lemen huis klauteren en de tegels repareren. Ondanks haar moedige inspanningen was ons huis echter te oud om de hevige regenbuien te weerstaan.
Tijdens de regen lekte ons dak en liep het huis onder water. Moeder plaatste emmers en keukengerei onder de lekken om het regenwater op te vangen. Zelfs in deze ongunstige situatie zou moeder een symbool zijn van veerkracht. Je zult verrast zijn te weten dat ze dit water de komende dagen zou gebruiken. Wat is een beter voorbeeld dan dit van waterbesparing!
Moeder was dol op het inrichten van het huis en besteedde veel tijd aan het schoonmaken en verfraaien ervan. Ze zou de vloer smeren met koeienmest. Koeienmest plakken stoten veel rook uit bij verbranding. En moeder kookte met ze in ons raamloze huis! De muren zouden zwart worden door roet en moeten opnieuw worden gewit. Ook dit zou moeder om de paar maanden zelf doen. Dit zou ons vervallen huis een frisse geur geven. Ze zou ook mooie kleine kommen van klei maken om het huis te versieren. En ze was een kampioen in de beroemde Indiase gewoonte om oude huishoudelijke artikelen te recyclen.
Ik kan me nog een unieke gewoonte van moeder herinneren. Ze zou een lijmachtige pasta maken met oud papier gedrenkt in water en tamarindezaden. Ze zou prachtige schilderijen maken door met deze pasta spiegelstukken op de muren te plakken. Ze haalde kleine decoratieve artikelen van de markt om aan de deur te hangen.
Moeder was bijzonder kieskeurig dat het bed schoon en goed ingedeeld moest zijn. Ze zou zelfs geen stofje op het bed tolereren. Een lichte vouw betekende dat het laken zou worden afgestoft en opnieuw zou worden gelegd. We waren ook allemaal heel voorzichtig met deze gewoonte. Zelfs vandaag, op deze leeftijd, verwacht moeder dat er geen enkele vouw in haar bed mag zitten!
Dit streven naar perfectie overheerst ook nu nog. En hoewel ze bij de families van mijn broer en mijn neef in Gandhinagar logeert, probeert ze op deze leeftijd nog steeds al haar werk zelf te doen.
Haar focus op reinheid is zelfs vandaag de dag duidelijk. Telkens als ik naar Gandhinagar ga om haar te bezoeken, biedt ze me met haar eigen handen snoep aan. En net als de liefhebbende moeder van een jong kind, haalt ze een servet tevoorschijn en veegt ze mijn gezicht af als ik klaar ben met eten. Ze heeft altijd een servet of een kleine handdoek in haar sari.
Ik kan veel stapels papier vullen met anekdotes over moeders focus op reinheid. Ze had nog een andere eigenschap: een diep respect voor degenen die betrokken zijn bij schoonmaak en sanitaire voorzieningen. Ik herinner me dat als iemand de afvoer naast ons huis in Vadnagar kwam schoonmaken, moeder ze niet liet gaan zonder ze thee te geven. Ons huis werd beroemd onder safai karamchari’s voor thee na het werk.
Een andere gewoonte van Moeder die ik me altijd herinner, is haar speciale genegenheid voor andere levende wezens. Elke zomer zette …