‘Ministerie gaat wegtrekken verpleegkundigen indammen’

door Valerie Fris
PARAMARIBO — “Wij moeten zorgen dat wij het wegtrekken van verpleegkundigen ontmoedigen. Het indammen zullen wij niet alleen doen door het aanpassen van de beloningsstructuur maar wij zijn ook bezig na te gaan op het ministerie welke incentives wij kunnen geven om de motivatie erin te houden.” Woorden van Rakesh Gajadhar Sukul, directeur Volksgezondheid.
Hij geeft aan dat ondanks de beperkte financiële middelen, het ministerie wordt gedwongen om inventief te zijn en zo te voorkomen dat de mensen uit de gezondheidszorg wegtrekken. Op dit moment is er een crisissituatie waarbij op de afdeling Neonatal Intensive Care Unit (NICU) in het Academisch Ziekenhuis minder baby’s kunnen worden opgenomen.
Tekort wordt opgevangen met zorgpersoneel uit het buitenland
De totale capaciteit aan bedden op die afdeling bedraagt 27 maar door het personeelstekort kunnen er maar elf worden ingezet. Binnen twee jaar zijn dertien Surinaamse en elf buitenlandse verpleegkundigen van de NICU-afdeling naar het buitenland vertrokken.
Om het tekort acuut te kunnen opvangen, wordt er volgens Gajadhar Sukul binnen een maand zorgpersoneel uit het buitenland aangetrokken. Hij zegt er geen voorstander van te zijn dat eigen mensen minder worden gewaardeerd dan de medewerkers die uit het buitenland gehaald zullen worden.

“We zijn ons ervan bewust dat het lijkt alsof het ministerie niet bezig is maar dat zijn we wel”
Rakesh Gajadhar Sukul.
De directeur zegt dat er vorig jaar een traject is ingezet om lokaal zorgpersoneel op te leiden. “Het neemt wel tijd om kwaliteit te krijgen want we moeten de mensen die nu opgeleid worden de tijd geven om die kennis te vergaren en vaardigheden op te doen zodat zij verantwoord zorg kunnen bieden.”“We zijn ons ervan bewust dat het lijkt alsof het ministerie niet bezig is maar dat zijn we wel”, vertelt Gajadhar Sukul. Hij spreekt de hoop uit dat de gezondheidszorg in de toekomst niet meer hoeft te lijden aan de zogenoemde braindrain. “De medewerkers die worden opgeleid moeten na ongeveer een jaar al zover zijn om op een professionele wijze zorg te kunnen bieden”, zegt de directeur.