Minister Somohardjo: “Ik heb niets gemerkt van een actie bij CBB”

“Ik heb niets gemerkt van een actie bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken. De dienstverlening heeft normaal voortgang gehad en daar ben ik de ambtenaren bijzonder dankbaar voor,” zegt minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (Biza) in gesprek met Suriname Go. Bij het CBB wordt er actie gevoerd door de Bond van Ambtenaren bij de Bevolkingsadministratie in Suriname (BABS).
Volgens Somohardjo is de dienstverlening geen enkel moment gestremd tijdens de actie. Hij geeft ook aan dat hij het bestuur onder leiding van Raphia Wielzen niet heeft ontvangen voor kennismaking, omdat er twee bondsvoorzitters zijn bij het CBB en beide claimen het voorzitterschap. “Ook Ronald Hooghart claimt het voorzitterschap. Deze bond wordt door twee voorzitters geleid en daar wil de leiding niet tussen komen,” vindt Somohardjo.
Bondsvoorzitter Wielzen zegt dat de medewerkers wel in actie zijn. Echter is niet eenieder lid van de bond, maar de leden ondersteunen de actie wel. “De actie gaat gewoon door. Het gaat niet alleen om CBB aan de Mr. Jagernath Lachmonstraat, maar er zijn ook Bureaus voor Burgerzaken die sluiten of waar leden uittekenen om 11:00 uur. Het klopt niet wat de minister aangeeft. Niet alle ambtenaren verlenen hun diensten,” haalt Wielzen aan.
“Als dit de houding is van de minister en hij ons niet uitnodigt om het wensenpakket te bespreken, dan zullen wij onze actie verscherpen,” laat de BABS-voorzitter weten. Zij geeft verder aan dat het bestuur waar zij de voorzitter van is, het rechtmatige bestuur is. “Er hebben bestuursverkiezingen plaatsgevonden en mijn bestuur is gekozen,” legt Wielzen uit. Hooghart moet een stap terugdoen, maar hij weigert dat te doen, geeft ze aan.