Miljoenen kinderen vatbaar voor mazelen

PARAMARIBO — De vaccinatiegraad tegen mazelen is gestaag afgenomen sinds het begin van de COVID-19-pandemie. In 2021 miste een recordhoogte van bijna 40 miljoen kinderen een dosis mazelenvaccin.
Ruim 25 miljoen kinderen misten namelijk hun eerste dosis en nog eens 14,7 miljoen kinderen misten hun tweede dosis. Dit blijkt uit een gezamenlijke publicatie van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en het centrum voor ziektecontrole en preventie van de Verenigde Staten (CDC).
Deze afname is een aanzienlijke tegenslag in de wereldwijde vooruitgang bij het bereiken en behouden van de eliminatie van mazelen en maakt miljoenen kinderen vatbaar voor infectie.
Gevallen
In 2021 n er wereldwijd naar schatting negen miljoen gevallen en 128.000 doden door mazelen. De situatie is volgens de WHO vrij ernstig. Mazelen is een van de meest besmettelijke menselijke virussen, maar is bijna volledig te voorkomen door vaccinatie. Een dekking van 95 procent of meer van 2 doses mazelen bevattend vaccin is nodig om groepsimmuniteit te creëren, om gemeenschappen te beschermen en de uitroeiing van de mazelen te bereiken en te behouden.
De wereld zit daar ver onder. Slechts 81% van de kinderen hebben hun eerste mazelen prikje gehad en slechts 71% van de kinderen hun tweede prikje. Dit zijn de laagste wereldwijde dekkingspercentages van de eerste dosis vaccinatie tegen mazelen sinds 2008. De dekking per land verschilt.
Bedreiging
Mazelen is overal een bedreiging, aangezien het virus zich snel kan verspreiden naar meerdere gemeenschappen en over internationale grenzen. Geen enkele WHO-regio heeft de uitroeiing van de mazelen bereikt en volgehouden. Sinds 2016 hebben 10 landen die voorheen de mazelen hadden uitgeroeid, te maken gehad met uitbraken en de overdracht ervan hersteld.