Militair schiet geestelijk gestoorde autodief dood

De 23-jarige geestelijk gestoorde Xavier Godeken heeft gisteren aan de Kwattaweg een schotverwonding opgelopen toen hij een autobestuurder wilde beroven en liet kort daarna het leven. De politie van het bureau Kwatta deed na de melding van het schietincident met dodelijke afloop de locatie aan voor onderzoek.
Daar aangekomen werd Xavier ter hoogte van Rubimmarkt met een schotverwonding liggend op zijn buik aangetroffen. Het slachtoffer vertoonde geen teken van leven meer. Een arts stelde de dood vast. Volgens het voorlopige politioneel onderzoek is gebleken dat Xavier, die geestelijk gestoord was, eerder op die dag een auto had weggenomen aan de Vleesgroentestraat.
Op zijn vluchtweg veroorzaakte hij ter hoogte van middenpad Kwatta een aanrijding waarbij hij een Noah busje aanreed. De bestuurder van het busje zette de achtervolging in en toen Xavier dat doorhad, voerde hij zijn snelheid op. Hierdoor reed hij ter hoogte van Rubimmarkt een andere personenauto aan, die vervolgens tegen een andere geparkeerde auto aankwam.
De veroorzaker van de aanrijdingen stapte uit en stopte een personenauto, die uit tegengestelde richting kwam aangereden. Bij die gelegenheid maakte hij het portier open en trok de bestuurder uit het voertuig.
De bestuurder die een militair blijkt te zijn, haalde zijn dienstvuistvuurwapen tevoorschijn. Toen Xavier dat zag, probeerde hij de man te ontwapenen, waardoor er een worsteling ontstond tussen de twee mannen. Daarbij loste de man een schot en werd Xavier geraakt met voor hem het noodlottige gevolg.
Het ontzielde lichaam van de 23-jarige man is na overleg met het Openbaar Ministerie ter obductie door de politie in beslag genomen alsook het eerder ontvreemd voertuig. De politie van Kwatta is belast met het onderzoek voor wat betreft de autodiefstal en de aanrijdingen.
Het gedeelte van het schietincident met dodelijke afloop is overgedragen aan de Militaire Politie (MP), aangezien de schutter een militair blijkt te zijn.