Meer dan 180 miljoen vaten olie in Apache’s bron Krabdagu

door Ivan Cairo
PARAMARIBO — In de boorput Krabdagu in Blok 58 voor de Surinaamse kust heeft APA Corporation, het vroegere Apache, een aardolievoorraad van ongeveer 180 miljoen vaten vastgesteld. Zo blijkt uit succesvolle stroomtestresultaten die het bedrijf dinsdag heeft bekendgemaakt. “Stroomtestgegevens verzameld in de twee onderste intervallen, de Boven-Campanien en de Beneden-Campanien, duiden op een olie-in-place bron van respectievelijk ongeveer 100 en 80 miljoen vaten (MMbbls) die zijn aangesloten op de KBD-1-put”, meldt Apache.
In de Upper Campanian Zone is in een reservoir van 32 meter van hoge kwaliteit een aangesloten bron van meer dan 100 miljoen barrels olie aangetroffen. In de lagere Campanische zone werd een kleinere hoeveelheid, een aangesloten bron van meer dan 80 miljoen olie aangetoond.
Met deze positieve resultaten komt het nemen van een definitief besluit door de deelnemende maatschappijen om de aardolievoorraden voor de kust in productie te brengen een stap dichterbij. Het streven was om de investeringsbeslissing, de zogenoemde FID, in het eerste kwartaal dit jaar bekend te maken. Naar verluidt zal dat besluit mogelijk pas in het derde kwartaal dit jaar of misschien zelfs het eerste kwartaal van 2023 worden genomen.
Zowel de regering als het Surinaams bedrijfsleven wacht in spanning dit moment af. President Santokhi heeft het bedrijfsleven bij verschillende gelegenheden opgeroepen geen afwachtende houding aan te nemen maar alvast te investeren en zich voor te bereiden om geen achterstand te hebben en klaar te zijn wanneer de eerste olie naar boven zal worden gehaald.
Hoge kwaliteit
De tests zijn uitgevoerd in de exploratieput en taxatieboringen zullen nodig zijn om aanvullende bronnen en optimale locaties van ontwikkelingsputten te bevestigen. De exploratieput stuitte op een ander lager GOR-interval van hoge kwaliteit in het Boven-Campanien dat zich niet op een locatie bevond die geschikt was voor stromingstests. Deze ondiepere Campanische zone zal in de beoordelingsfase vanaf een meer optimale locatie moeten worden getest op stroming, zegt Apache.
“De resultaten van de Krabdagu-flowtest in de twee onderste intervallen zijn in lijn met onze verwachtingen en leveren gegevens op die ons inzicht over het veld versnellen en toekomstige activiteiten vormgeven. Dit omvat het identificeren van de optimale bronlocaties die een beoordeling van het opwaartse resourcepotentieel voor elk doelwit mogelijk maken”, aldus John J. Christmann, CEO en president van APA. “De aangesloten reserves die zijn aangetoond tijdens de stroomtests in Krabdagu, gecombineerd met de resultaten van Sapakara South, zijn een belangrijke stap voorwaarts in het uitvoeren van een project in dit gebied van Blok 58.”
De joint venture tussen Apache en TotalEnergies boort momenteel met de Maersk Valiant de exploratieput Dikkop in het centrale deel van Blok 58. Na voltooiing van de operaties in Dikkop, zal de Valiant naar verwachting de exploratie- en taxatieactiviteiten voortzetten in het centrale deel van Blok 58.