Medicatiepaspoort voor verhoogde veiligheid en gezondheid op het werk

PARAMARIBO — De Fernandes Group, heeft voor al haar werknemers een medicatiepaspoort geïntroduceerd, dat is bedoeld om gegevens over het gebruik van medicijnen en noodzakelijke gezondheidsinformatie van de individuele werknemers vast te leggen. Bij onvoorziene gevallen zoals een ongeluk, onwel of bewustzijnsverlies, is middels het paspoort noodzakelijke informatie bij de hand die ervoor kan zorgen dat het leven van de paspoorthouder kan worden gered.
Ter gelegenheid van de introductie was minister Steven Mac Andrew van Arbeid Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AWJ) donderdag op uitnodiging aanwezig. Hij mocht in aanwezigheid van directie en stafleden van de Fernandes Group, alsook vertegenwoordigers van de Consumentenkring het eerste medicatiepaspoort overhandigen aan de Chief Operating Officer van de Fernandes Group, Bryan Renten.

“Volgens Rachel Dalger, ondervoorzitter van de Consumentenkring, moet het medicatiepaspoort gezien worden als een lifesaver”

Mac Andrew benadrukt het belang van een goede veiligheidscultuur in bedrijven en werkplaatsen. Elk bedrijf is volgens hem verplicht een veilige en gezonde werkomgeving te bevorderen.  Op de Internationale Arbeidsconferentie van dit jaar is een historische veiligheidsresolutie is aangenomen door de afgevaardigden.
Alle lidlanden van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) hebben zich gecommitteerd het fundamentele recht op een veilige en gezonde werkomgeving te respecteren en te stimuleren. Hiermee is het principe van een veilige en gezonde werkomgeving toegevoegd aan de vier fundamentele beginselen en rechten op het werk. Door de aangenomen resolutie wordt zowel het Verdrag inzake Veiligheid en Gezondheid op het Werk, als het Verdrag inzake Bevordering van Veiligheid en Gezondheid op het Werk, beschouwd als fundamentele verdragen.
Mac Andrew gaf aan dat Suriname voorbereidingen treft om deze verdragen zo spoedig mogelijk te ratificeren. Tegen deze achtergrond juicht hij het initiatief van de Fernandes Group toe. Hij is van mening dat het medicatiepaspoort een noodzakelijk hulpmiddel is om op zak te hebben en complimenteerde niet alleen de Fernandes Group, maar ook de Consumentenkring die dit initiatief heeft aangedragen.
Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring wees erop dat het paspoort in de portemonnee past waardoor het makkelijk mee te nemen is en daardoor steeds binnen handbereik zal zijn. Rachel Dalger, ondervoorzitter van de Consumentenkring Suriname heeft verduidelijkt dat het medicatiepaspoort door de werknemer zelf wordt ingevuld. Het moet volgens haar gezien worden als een lifesaver.