Maximum aantal passagiers per dag op Schiphol, duizenden reizigers de dupe

Er zullen deze zomer minder reizigers gebruik kunnen maken van de Amsterdamse luchthaven Schiphol. De Nederlandse luchthaven legt zichzelf een maximaal aantal reizigers per dag op. In juli komt dat uit op zo’n 67.500 reizigers en in augustus 72.500. Om dat te bereiken moeten er vluchten worden geschrapt, zo werd vandaag bekendgemaakt.
De slotcoördinator van de luchthaven zal overleggen met de verschillende luchtvaartmaatschappijen om de aantallen te bereiken. In juli zijn er volgens Schiphol dagelijks zo’n 13.500 stoelen te veel als alle vliegtuigen helemaal vol zitten. Voor augustus worden de aantallen later bepaald.
Schiphol neemt de stap om “onhanteerbare wachtrijen” te voorkomen, klinkt het. Daardoor zouden veel reizigers hun vlucht missen en kunnen er onveilige situaties ontstaan. Op de luchthaven zijn er personeelstekorten, met name bij de beveiliging. Daardoor ontstonden er de voorbije weken ook al rijen tot buiten de vertrekhal.
In de coronaperiode lag de reiswereld vrijwel helemaal stil, maar die herstelt nu sneller dan gedacht. Schiphol zegt rekening te hebben gehouden met een ruime verdubbeling van het aantal reizigers: van 25,5 miljoen in 2021 naar 60 miljoen dit jaar. Maar op de drukste dagen in de afgelopen meivakantie en ook komende zomer komen er meer reizigers dan in dat scenario verwacht werden.
Toch denkt Schiphol-topman Dick Benschop niet aan opstappen, zei hij op een persconferentie. Benschop ziet het “als zijn grote opgave om de boel aan te pakken. En daar voel ik me ook in gesteund.”
Luchtvaartmaatschappij KLM houdt Schiphol verantwoordelijk voor de financiële impact van de maatregelen, zo reageerde ze. “Met de huidige informatie die we hebben gekregen van Schiphol, is de verwachting dat het niet nodig zal zijn om bestaande boekingen op grote schaal te annuleren”, laat KLM weten.
De luchtvaartmaatschappij vindt dat het gedwongen schrappen van zetels “eenmalig en kortstondig” moet zijn en zeer ongewenst is. “Het kan niet zo zijn dat de gebruikers van de luchthaven structureel opdraaien voor de capaciteitsproblemen van Schiphol”, aldus KLM.
Concurrent Transavia zal deze zomer dan weer aanzienlijk minder stoelen verkopen met vertrek vanaf Amsterdam. Het bedrijf verwacht ook annuleringen te moeten doorvoeren. “Onze passagiers willen duidelijkheid. Om zoveel mogelijk teleurstelling te voorkomen, remmen we daarom de verkoop van tickets voor de zomer”, klinkt het.