Maikel Meinzak: ‘Ik kom dinsdag niet om te verliezen’

Tekst en beeld John Zaalman
PARAMARIBO — Maikel Meinzak is zelfverzekerd over een finaleplaats na de eclatante triomf van Ruckers op De Schakel (107-63), zondagavond in game 3 van de mannenhoofdklasse basketbalplay-off. “Ik kom dinsdag niet om te verliezen”, zegt de Ruckers-coach na de monsterscore aan .
Zijn team leidt de halve-finaleserie met 2-1. De overwinning had wel een duur prijskaartje. Rogerio Playfair werd met de ambulance afgevoerd nadat hij met nog 7:07 in de tweede quarter, hard kwam te vallen na een duel in de lucht om de bal met De Schakel-guard Lagwyn Brondenstein. 
Behalve dat de klap hard was – hij viel op zijn zij en sloeg daarbij ook zijn hoofd – bleef hij lange tijd op het veld liggen. Het goed opgekomen publiek in de Ismay van Wilgen Sporthal zat stil na het gebeuren en applaudisseerde nadat de medische staf, Meinzak alsook medespelers zich ontfermden over de kleine snelle guard. Hij werd met een geïmproviseerde brancard van het veld gedragen.
Emotioneel geval
Meinzak weet niet precies wat te zeggen over het gebeuren van zijn pupil. “Het is sowieso een emotioneel geval. Na de wedstrijd gaan we naar de SEH om te kijken hoe het verder met hem gaat. Ricardo Sno van de medische staf praat van een “ernstige blessure”. 
“Het was een harde klap waarbij hij klaagde van pijn aan de rug en zijn hoofd. Laten we op het beste hopen voor hem”, aldus Sno over Playfair. Ruckers leidde vóór het voorval al met 41-26. “Kow klaar a plei gi a boi yere“, moedigden spelers van Ruckers elkaar aan.
De kampioen van 2019 was goed op schot, vooral achter de three-pointlijn. Onder meer Elburg, die aan het eind van de eerste quarter een at-the-buzzer driepunter maakte, scoorde zes afstandsschoten, terwijl Byorn Ewijk er vijf maakte. Jason Fisher, die zelfs ook twee driepunters scoorde, maakte de barki met nog 3:45 uit een vrije worp.
Meinzak toonde zich ingenomen met de winst. “We hebben de ballen vanavond gescoord en daarnaast ook goed verdedigd. De Schakel kon niet in zijn game komen.” Tegenhanger Ray Emanuels loofde het spel van Ruckers. “Petje af voor ze. Ze n op schot. Zelfs met een hand in hun gezicht scoorden ze”, bekende Emanuels, die verder aangaf dat er nog niets aan de hand is.
“Het is nog altijd een game geweest en dinsdag spelen we weer. Wij moeten het weer een stuk moeilijker voor ze proberen te maken. Haal ze uit hun comfortzone dan zien we wel wat het wordt”, aldus de oefenmeester van De Schakel. Elburg werd bij Ruckers topscorer met 27 punten. Goede ondersteuning genoot hij van Kelvin Monkau (18 punten) en Byorn Ewijk (17). Foetjaro Alonkoi was met twintig punten de enige speler in dubbele cijfers bij De Schakel.
De Arend vs Koi Carper
De Arend nam ook een 2-1 voorsprong in de serie tegen Koi Carper door game 3 met 66-54 te winnen. Enzo Zeefuik liet de sporthal met een at-the-buzzer three-pointer op het eind op haar grondvesten schudden. Het afstandsschot was de enige in de wedstrijd.
Emile la Rose, die De Arend met 24 punten leidde, was blij met de winst. “Alleen moeten we harder gaan werken in de verdediging. We maken ook nog te veel fouten.” De guard hoopt dat hetgeen hij aanhaalde in game 4 beter zal gaan. “Belangrijk was dat we ondanks alles in de game zijn gebleven. Het einde was gewoon geweldig.”
In de aanval genoot hij goede bijval van Patrick Chesron en Sven Toyo, die elk twaalf punten scoorden, terwijl buzzer-beater Zeefuik negen punten bijdroeg. Arsinio Prado leidde Koi Carper met veertien punten, terwijl ploeggenoot Dancel Anantoewe met twaalf eindigde. 
Prado onderkende dat een slechte verdediging in het verlies resulteerde. “We hebben niet echt voor elkaar gevochten, maar we gaan er dinsdag weer voor”, aldus de korte snelle guard van Koi Carper.
Emile la Rose vliegt naar de basket voor De Arend tegen Koi Carper.