LVV mikt met agrarische innovaties op interesse van jongeren

Een tweedaagse training over de technische aspecten en voordelen van ‘greenhouses’ of plantenkassen, is donderdag gestart. De cursus is geopend door de waarnemend LVV-directeur van Landbouwkundig Onderzoek, Afzet en Verwerking, Anand Ramkisoensingh. Hij sprak bij de opening zijn bezorgdheid uit over de sterk verminderde interesse van jongeren in de agrarische sector.

De titel van de training is ‘Suggested Improvement for Protected Agriculture in Suriname’. Volgens Ramkisoensingh kunnen trainingen als deze, waarbij agrarische innovatie centraal staat, stimulerend werken bij jongeren. Aan deze editie doen voorlichters en trainers van het ministerie van landbouw, Veeteelt en visserij (LVV) en studenten van de agrarische sector mee. De cursusleider is Alvin Murray van de World University Service of Canada (WUSC).

De WUSC is een Canadese no-profit organisatie die zich beijverd om de wereld een betere plaats te maken voor jongeren, schrijft de Communicatie Dienst Suriname. WUSC is in het Caribische gebied geregistreerd als WUSC Caribbean. Deze organisatie heeft momenteel het Sustainable Agriculture in the Caribbean (SAC) project in uitvoering.

SAC is een vijfjarig project dat klimaatbestendige landbouw bevordert en vooral gericht is op vrouwen en jongeren in de duurzame landbouwmarkten. Het SAC-project wordt uitgevoerd in Suriname, Dominica, Guyana, Jamaica en Sint Lucia, met financiering van de regering van Canada via Global Affairs Canada. In Suriname is Steve Renfurm de Climate Smart Agriculture Officer van dit project met Varsha Boejharat als Field Facilitator. De participanten kregen naast het theoretische gedeelte een rondleiding met technische toelichting in de plantenkassen op het terrein van het ministerie van LVV.