‘Love City’, een muzikale reis vol liefde

door Shanavon Arsomedjo
PARAMARIBO — Liefde, drama, comedy, actie en entertainment. Dit is wat er te zien is in ‘Love City’, het theaterstuk van de volwassengroep van On Stage Performing Arts. Het is geschreven door Joëlle Martodrono-Chiu Hung, nadat zij bij een brainstormsessie door de groep geïnspireerd raakte. ‘Love City’ werd begin juli voor het eerst opgevoerd. De reacties n zo goed, dat mensen hebben verzocht om het opnieuw op te voeren. Dat gebeurt deze zaterdag en zondag.
Liefde
‘Love City’ is een muzikale reis vol liefde, muziek en dans. Het gaat over een gemeenschap die leert om op verschillende vlakken met liefde om te gaan. Niet alleen in romantiek, maar voor iedereen en alles: familie en vrienden, je passie, werk, je omgeving, maar ook voor jezelf. Zo zal het publiek merken hoe mensen leren op welke manier liefde hun leven beïnvloedt en hoe ze ervoor moeten strijden. Gaat het hen lukken of loopt het totaal fout?

“Alhoewel ze het al wist, stond ze bij het maken van dit theaterstuk toch erbij stil hoeveel (artistiek) talent er is in Suriname”
Joëlle Martodrono-Chiu Hung
“Wij hebben gesproken over verschillende thema’s die een reflectie zijn van onze samenleving en wat mensen allemaal daarin meemaken. Hierna ben ik gaan het schrijven”, vertelt Martodrono-Chiu Hung. Alhoewel ze het al wist, stond ze bij het maken van dit theaterstuk toch erbij stil hoeveel (artistiek) talent er is in Suriname. Er is voor dit stuk bewust gekozen voor Engelse dialoog om ook internationaal publiek te bereiken. Het team hoopt dit stuk eens ook in het buitenland te kunnen spelen. Maar er is ook voor gekozen om te laten zien dat Surinamers deze taal ook heel machtig zijn. “We hebben zelfs voor een aantal liedjes onze eigen zangteksten geschreven en gecomponeerd.”
Boodschap
Het maken van dit theaterstuk is één van haar favoriete ervaringen in het theatergebeuren tot nu toe. De reis naar het eindresultaat toe was voor haar heel bijzonder. “Ik vond het bijzonder dat het hele proces vanaf het brainstormen, gedachten uitwisselen en het schrijven van een simpele tekst uiteindelijk een heel leven heeft gekregen. Maar ook de manier waarop alle karakters zich zijn gaan ontwikkelen en zijn gaan groeien en zich inleven in hun rol is geweldig. Ze hebben het zich eigen gemaakt en dat is mooi om te zien.”
Ze vindt dat niet alleen Surinamers het stuk moeten zien, “maar de hele wereld.” Het feit dat mensen positief, enthousiast en aangenaam verrast n bij de eerste voorstellingen, stemt haar goed. Het is niet gebruikelijk dat een theaterstuk wordt herhaald. Maar als er vraag naar is, kan een uitzondering worden gemaakt zoals nu. Omdat de boodschap mooi en belangrijk is voor veel mensen vindt het team het niet erg om dit nog twee keren op te voeren.
“De groep gelooft dat we allemaal liefde nodig hebben. Maar ook dat we meer moeten samenwerken, bij elkaar moeten komen en liefde voor elkaar moeten hebben, maar bovenal respectvol met elkaar moeten omgaan om te kunnen overleven in deze samenleving en op de wereld. Ook al denk je dat het niet zo is, we hebben elkaar nodig.” Martodrono-Chiu Hung gelooft erin dat dit stuk velen weer zal inspireren en dat ze met een goed gevoel huiswaarts keren. Daarnaast wil het team het publiek een avond vol entertainment bezorgen.