Lions clubs en partners helpen ruim 500 personen aan bril

Meer dan 500 minderdraagkrachtigen die de afgelopen periode een professionele oogmeting hebben gedaan, hebben een bril nodig. Dit melden de Lions Clubs en hun partners na de uitvoering van hun eerste Vision Project van 2023, in Paramaribo, Wanica en Commewijne. Binnen dit project zijn ook 20 leerkrachten bij OS Pontbuiten en 22 van acht lagere scholen in Paramaribo-Noord getraind om zichtproblemen bij hun leerlingen vroegtijdig te herkennen en te helpen aanpakken. Het totale project inclusief de waarde van de brillen en schenkingen, heeft een totale waarde van om en bij US$ 45,000.00.

Het Vision project is een samenwerking tussen de Lions Clubs, Lions Club Paramaribo East, Lions Club Paramaribo South en Leo Club Paramaribo East en de Nederlandse Stichting Zienderogen en Vision Care by Varida. Ook lokale hulporganisaties droegen een steentje bij. Zij zochten in hun werkgebied de kinderen, vrouwen en mannen die door dit project geholpen konden worden. De mensen konden terecht in laagdrempelige locaties: OS Pontbuiten, IMEAO 1 (Geyersvlijt), Stibula (Latour), Bejaardentehuis Siembah (Mariënburg) en het LSB-stadion (Lelydorp). 735 personen hebben de oogmeting gedaan. Ruim driekwart bleek een bril nodig te hebben.

Partner Stichting Zienderogen, die vertegenwoordigd was met een groep optometristen en opticiens, laat de door hen gedoneerde monturen in Nederland voorzien van glazen in de juiste sterkte. Deze brillen worden binnen twee tot drie maanden verstrekt. Patiënten die een leesbril moesten krijgen, kregen deze direct mee, meldt de Lions. Stichting Zienderogen en Vision Care by Varida waren samen met Lions Club Paramaribo East al betrokken bij het Vision Project dat in mei van 2022 is uitgevoerd. Bij die editie zijn ogen gemeten en brillen gedoneerd in Latour, Pontbuiten, Mariënburg, Wit Santi en Albina.Binnen dit project is er ook een bezoek gebracht aan de Nationale Stichting voor Blinden en Slechtzienden (Louis Braille school). Tijdens dit bezoek zijn er een braille schrijfmachine, loepen en blindenstokken gedoneerd. De organisaties blikken terug op een succesvol Vision Project.