Laatste groet aan zakenman Dilip Sardjoe: “Onze guru, mijn hero, we zullen u missen”

“Hij was een visionair”, “een man met durf”, “een boss die leefde naar zijn motto: “the sky is the limit.” De verschillende sprekers konden hun tranen met moeite bedwingen toen zij vol lof spraken over Dilip Sardjoe. Sardjoe die op 73-jarig leeftijd is overleden werd gisteren met staatseer gecremeerd. Voorafgaand aan de crematie werd onder grote belangstelling afscheid genomen van hem.
De emoties liepen hoog op toen diverse sprekers vertelden hoe ze hem gekend hebben. Woorden van dankbaarheid bleven niet uit, want Sardjoe heeft kunnen inspireren.
“Ondanks alle bekendheid was hij mijn papa”, vertelde zijn dochter Warsha Torilal-Sardjoe. Ze was beste maatjes met haar vader, maar ze konden ook goed botsen met elkaar. “Anders kon het niet, want de appel valt niet ver van de stam.”
Haar moeder, Henna Sardjoe-Ramdas, was de enige persoon die de twee heethoofden onder controle kon houden. Ze vertelt dat Henna ook de enige persoon was naar wie haar vader luisterde. Hij was een verborgen romanticus. Haar moeder heeft tot zijn laatste adem gestaan bij Dilip. Zijn laatste woorden naar haar waren: “Ik wil weer terugkomen bij jou in mijn volgend leven, Henn en Dil.”
Warsha vertelt dat haar vader een drukke man was en in de toekomst leefde. Wanneer hij met zijn gezin was dan had hij alle oog en oor voor hen en speciaal voor zijn dochter. Later was dat voor zijn kleinzoon Sky. Al op een spelende manier leerde hij zijn kleinzoon wat product development is. De dag begon in zijn werkkamer en eindige ook daar met “slaap lekker.”
De zondag was een papa en dochterdag waar hij zijn dochter al leerde wat de klappen van de zweep zijn. Hij heeft nooit een onderscheid gemaakt dat Warsha een meisje was, integendeel was hij er juist trots op dat zijn dochter zijn legende zal voortzetten. “Tot onze laatste gesprekken heb ik een liefdevolle bok gehad”, zegt ze. “Onze guru, mijn hero, we zullen u missen”, waren de woorden die ze uitte voor haar vader.
“Dilip ben lobi bori”, zei Desi Bouterse, gewezen president. Hij vertelde dat mensen niet weten dat Dilip een sociaal bewogen mens was. Dilip zal gemist worden, benadrukte hij. Hij vertelde dat hij ook wel heftige discussies kon hebben met Sardjoe, waarna ze de volgende dag weer normaal met elkaar voort konden gaan.
“Dat politiek ding van je is echt ingewikkeld”, is een van de zaken die Sadjoe wel zei aan Bouterse. Als hij stil staat wat Dilip betekende dan merkt hij op dat morgen een leegte wordt zonder Sardjoe. “Waka bun mati”, zei Bouterse.
Ex-president Desi Bouterse en gewezen vicepresident Ram Sardjoe hebben samen met hun echtgenoten ook afscheid genomen van Dilip Sardjoe. Foto: Suriname Go“Hij heeft zijn stempel gedrukt op het leven en zal blijven leven in hetgeen hij heeft achtergelaten in zijn visie, zijn business, zijn medewerkers en zijn energie”, zegt Mohabir Nandlall, procureur-generaal tevens minister van juridische zaken van Guyana. Hij bracht de condoleance uit namens de Guyanese president, Irfaan Ali, en de Guyanese regering.
Hij is niet gekomen in een periode toen Guyana gezien werd als een aantrekkelijk land om te investeren zoals dat nu het geval is. Sardjoe is naar Guyana gegaan om te investeren ondanks velen hem hadden geadviseerd dat niet te doen. Het is de kracht en de entrepreneursvisie en doorzetting dat Sardjoe had om zijn visie te brengen naar het Caribisch gebied.
ZiekteperiodeZijn ziekteperiode begon in april 2022, waarbij Sardjoe een ritmestoornis had van zijn hart. De medicijnen hielpen niet voldoende. Quality of life vond hij heel belangrijk, zei chirurg Chander Mahabier tevens en goede vriend van Sardjoe, die deel uitmaakte van de vriendengroep genaamd de Bulls.
Op 26 april onderging hij een operatie om de geleidingsstoornis te corrigeren. De operatie welke werd verricht in het Erasmusziekenhuis in Nederland was na vijf uren een succes.
Maandag- en donderdagavond waren zijn troefcall avonden met vrienden van de Bulls, vertelde Mahabier. Hij keek er altijd naar uit en genoot ontzettend van. Op een gegeven moment hebben de vrienden ontdekt dat hij trilling had aan zijn linkerhand. Op een gegeven moment had hij zelfs moeite met het vastmaken van de knopen van zijn hemden.
Hij werd toen onderzocht door een Nederlandse neuroloog die medeelde dat er geen sprake was van de ziekte van Parkinson. Echter gingen de veranderingen bij hem verder. Op 17 juli werd hij met spoed opgenomen in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Hij was verward en kon niet op zijn benen staan. Onderzoek toonde aan dat hij een hersenvliesontsteking had. Hierna werd hij op 23 juli overgeplaatst naar het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Nederland.
Vanaf de periode 23 juli 2022 werden veel onderzoekingen gedaan om na te gaan wat de oorzaak was van …