Kwaliteit zorg opvanginstellingen moet beter

PARAMARIBO — De kwaliteit van de zorg, die geboden wordt aan cliënten van opvanginstellingen, moet beter. Dit stelt Nirmala Gangaram-Panday, voorzitter van het overkoepelend orgaan van bejaardentehuizen en opvanginstellingen voor mensen met een beperking en jongeren. Ze onderstreept ook dat het controlemechanisme vanuit het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting en het ministerie van Volksgezondheid in het kader van de wet Opvanginstellingen niet optimaal functioneert. “Er is geen optimale controle op opvanginstellingen.” Ook zegt zij dat het merendeels van de keukens van de bejaardentehuizen niet voldoen aan voedselveiligheidseisen.
Senioren burgers

Gangaram-Panday vindt de lange wachttijden voor senioren burgers, om hun medische verzekering in orde te krijgen, ongepast. “Het loopt stroef wanneer cliënten van de opvanginstellingen via SZF hun zaken moeten regelen en langer dan een maand wachten. Mensen worden ziek en kunnen geen medicijn krijgen.” Ook de situatie van Esther stichting kan er bij de voorzitter niet in. Ze vraagt zich af als de ogen bewust worden gesloten voor erbarmelijke toestanden binnen opvanginstellingen. Ze zegt verder dat seniore burgers geen slechte behandeling verdienen. “We moeten het beste voor hen overhebben. Een dag zullen wij ook in die positie zijn.”

ADVERTISEMENT

VPSI-ondervoorzitter, Letitia Wasberg, stelt dat samenwerking met overheidsinstanties en andere stakeholders cruciaal is om problemen op te lossen. Ze vroeg onder andere ook om ondersteuning vanuit het ministerie van Landbouw Veeteelt en Visserij voor wat betreft het planten binnen de instellingen in het kader van zelfredzaamheid. De Vereniging van Particuliere Sociale Instellingen (VPSI) is woensdag ontvangen door president Chandrikapersad Santokhi. De vereniging wenst betrokkenheid te hebben bij de uitvoering van het beleid van de regering op dit gebied. Dit laat de Communicatie Dienst Suriname in bericht weten.
Scholing
De vereniging stelt voor om samen met de overheid opleidingen, die de vereniging in het verelden verzorgde, te herstarten. Het gaat in deze om onder andere trainingen tot ziekenverzorger en bejaardenverzorger. De ondervoorzitter zegt dat on the job trainingen effectief en efficiënt kunnen zijn. Vanwege de externe opleiding moeten de instellingen hun medewerkers ontberen voor minimaal twee jaar. Ook blijkt dat personeelsleden na de afronding van de externe opleiding naar het buitenland vertrekken. VPSI is van oordeel dat de uitbreiding van de bejaardenverzorger opleiding bij SAO kan bijdragen aan het oplossen van het tekort aan personeel bij bejaardeninstellingen.
Wasberg legde de kwestie rond salariëring ook op tafel. “Door al de prijsverhogingen kunnen we het personeel geen verhoging geven, want dat geld zouden we dan bij de patiënten moeten innen. De seniore burgers die alleen leven van een AOV kunnen geen hogere huur betalen. Het kan betekenen dat ik hierdoor bij mijn instelling, Huize Margriet, twee vleugels ga moeten sluiten.” Ook de prijzen van busvervoer voor cliënten in rolstoelen baren VPSI zorgen. “Cliënten moeten al gauw 600 SRD betalen voor een rit naar hun doktersbezoek in het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.” De president stelt voor dat er mogelijkheden bekeken worden, die de instellingen zullen vrijn van vaste lasten of belastingverplichtingen.