Koersen vertonen lichte daling; afwachtende houding

De wisselkoers vertonen een lichte daling vandaag. Velen, waaronder ook bedrijven, nemen nog een afwachtende houding aan. De gewogen gemiddelde koers na 12.30 genoteerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) is SRD 27,66 voor de US-dollar. Gisteren was dat SRD 28,15. De euro is van SRD 27 gegaan naar SRD 26,42.

Ook bij verschillende cambio’s en banken is de verkoopkoers rond de SRD 27.75. Sommige cambio’s hebben een lagere notering, maar er worden nauwelijks vreemde valuta verkocht. Ze kopen wel de US-dollars en de euro’s goedkoper op. De retentieregeling waarbij exportbedrijven minstens 35% van hun opbrengsten moeten inwisselen bij de banken, is gisteren ingegaan.

Het ministerie van Financiën en Planning stelt via de Volkscredietbank deviezen ter beschikking aan oliemaatschappijen, importeurs van basisgoederen en medicamenten. Deze interventie vindt plaats met dividend die Staatsolie maandelijks moet betalen aan de Staat.

Waarnemend president Ronnie Brunswijk heeft gesteld dat de koersen moeten dalen naar SRD 20 voor de US-dollar. Hij is van plan om zelf controle uit te oefenen. De koers moet dalen vóór president Chan Santokhi vrijdag terugkeert uit de Verenigde Staten. Ook de prijzen in de winkels moeten weer omlaag omdat deze zijn verhoogd door de stijging van de koers.