Kinderen van tegenwoordig zijn hulpvaardig

“Het is ook dat er aandacht aan ons als oudjes wordt geschonken”, zegt oma Beks. Zij en vele andere senioren burgers geven tijdens een gesprek met de redactie van Dagblad Suriname aan dat de jonge kinderen van tegenwoordig hulpvaardig zijn.
“In mijn tijd hadden kinderen respect, ze waren hulpvaardig en gehoorzaam. Maar, door al die moderne dingen en de ontwikkeling van de opvoeding geven ze je bigi taki en hebben ze een andere denkwijze, maar ik merk nu toch een verandering”, benadrukt oma Beks.
“Doordat enkele kinderen veel meer tijd met hun ouders hebben doorgebracht zie je nu dat zij uit zichzelf dingen doen. Hun manier van denken is ook veranderd. Je ziet anderen koken, werken, hun schoolwerk zelf doen, op opa en oma letten en ook helpen met de oppas van hun broertje en zusje. Dat vind ik heel . Bij mij is het helemaal veranderd. Mijn kleindochter besloot om elk weekend te koken voor haar ouders en voor mij. Ik heb natuurlijk wat mankementen, maar mijn schat set me kong. Het doet mijn hart heel goed en van mijn dochter ook.”
Wim die vaak geen aandacht kreeg van zijn kleinkinderen geeft aan, dat zij nu elk moment met hem willen zijn. “Een paar jaren terug zocht ik aandacht door te chillen met mijn vrienden. Niemand had tijd en de kleinkinderen waren vaak met hun eigen dingen bezig. Door de Corona-pandemie was ik ook een van de grote risicofactoren. Hierdoor werd mijn vriendenkring ook klein. Twee van mijn vrienden hebben het niet gehaald en de ander is voorgoed naar Nederland vertrokken, dus nu bestaat mijn groep maar uit twee mensen. De ene is momenteel ziek dus ik moest ook iets zoeken om niet te stressen, maar al enkele maanden is mijn hart heel vrolijk”, benadrukt Wim.
“Mijn kleinkinderen komen nu vaker bij mij op bezoek. Ik heb één na school bij mij en de anderen komen het weekend bij mij slapen. Wij doen ook aan sport en andere e activiteiten. Mijn kinderen zelf zie ik pas in het weekend, maar dat geeft niet. Mijn kleinkinderen houden mij zoet. Ik vind het heel , dat mijn kleinkinderen nu aandacht voor mij hebben. Het doet oudjes goed als zij aandacht krijgen van mensen van dichtbij. Het haalt de eenzaamheid en de stress weg.”
TM