Kim Jong-un zegt dat Noord-Korea klaar is voor militaire confrontatie met VS

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gisteren in een toespraak gezegd dat zijn land klaar is voor een militaire confrontatie met de Verenigde Staten. De leider zal niet aarzelen om zijn “nucleaire afschrikmiddel” in gereedheid te brengen, melden Noord-Koreaanse staatsmedia.
In zijn toespraak uitte Kim ook kritiek aan het adres van de Zuid-Koreaanse regering van Yoon Suk-yeol. Kim waarschuwde ervoor dat “elke poging om Noord-Korea uit te schakelen zal worden beantwoord met een krachtige reactie en vernietiging”.
De dreigende taal volgt op verschillende rakettests die Noord-Korea de afgelopen maanden uitvoerde. Het land zegt in staat te zijn kernwapens af te vuren met recent geteste hypersonische raketten.
In 2017 voerde Noord-Korea voor het laatst een nucleaire test uit. Het land heeft de voorbereidingen voor een nieuwe nucleaire proef inmiddels afgerond, zei de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Chung Eui-yong, vorige maand. Het is volgens Chung wachten op de “politieke beslissing” om de test daadwerkelijk uit te voeren.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft met zijn Zuid-Koreaanse en Japanse collega’s een akkoord gesloten over nauwe samenwerking op het gebied van de “denuclearisering van het Koreaanse schiereiland”.