Kenny B start muziekproject

‘Ik vind het geweldig om met kinderen in Moengo te werken’
Tekst en beeld Shanavon Arsomedjo
MOENGO — “Ik vind het geweldig om hier te zijn. Ik was ook eens die kleine jongen van Moengo. Ik ben ook hier gekomen als elfjarig jongetje met een droom om muzikant te worden. Helaas n er geen mogelijkheden voor talentontwikkeling. Dat ik vandaag hier kan zijn en de kinderen in de ogen kan kijken en iets kan bijdragen, geeft mij een goed gevoel.”
Dit zegt zanger Kenny B. die in het weekend eindelijk zijn muziekproject met jongeren van Moengo is begonnen. Tijdens dit project van vier weekenden helpt hij jongeren tussen 13 en 18 jaar hun talent te ontdekken en te ontwikkelen.

“We weten dat we geen Beyonce’s en Michael Jacksons van ze gaan maken, maar we wel eenpermanent zaadje in ze planten en dat ze verder kunnen gaan met waarin ze geloven”

Kinderen helpen elkaar
De iets meer dan twintig deelnemers werden zaterdag, de eerste dag, opgesplitst in drie groepen, onder wie drummers, zangers en schrijvers. Daarna maakten ze nader kennis met elkaar en werd de rest van de dag gebruikt ter oriëntatie. Zondag werden ze gericht aan het werk gezet. Aan het einde van het project komt er een presentatie van wat ze hebben geleerd.
“De eerste dag was geweldig. Het begon met hun enthousiasme en bereidwilligheid om te werken. Het is beter gegaan dan ik dacht. Qua enthousiasme, oplettendheid, maar ook talent.” Kenny B. is onder de indruk. Vooral van de snelheid waarmee de kinderen dingen overnemen, gehoorzaam zijn en er open voor staan om te leren.
Heel mooi om te zien was, dat ondanks ze elkaar niet allemaal kennen, ze elkaar ondersteunden. Als iemand aan het zingen is en degene doet het niet zo goed of vergeet de tekst, dan gaan ze elkaar ondersteunen, helpen zingen en elkaar motiveren.
“Ook al gaat het soms niet goed, ze geven ze elkaar een daverend applaus. Dat is wat we nodig hebben”, zegt Kenny B. “We hebben gezien dat er degelijk talent is in Moengo. Ik hoop dat in wat we doen mensen inspiratie vinden om door te gaan. We weten dat we geen Beyonce’s en Michael Jacksons van ze gaan maken, maar we wel een permanent zaadje in ze planten en dat ze verder kunnen gaan met waarin ze geloven.”
Muzikale ontwikkelingen
Zo zal er in de komende drie weekenden ingezoomd worden op het individu. Uit de jongeren die zich hebben opgegeven, zullen de beste drummers, schrijvers, zangers en zangeressen gehaald worden.
Zij zullen aan het einde van het traject een presentatie verzorgen, waarna het project “even wordt afgesloten”. Maar de artiest overweegt om met de Kenny B Foundation in te komen en zal proberen om in de toekomst meer te doen.
“Wij denken eraan om de faciliteiten te creëren voor muzikale ontwikkeling. Het zou fijn zijn als er uiteindelijk een oefenruimte komt waar de kinderen lekker kunnen musiceren, met daarnaast een bibliotheek en recreatie”, denkt Kenny B luidop na. Maar de focus zal wel gezet worden op muziek. Hij wil het in ieder geval niet hierbij laten, maar bekijken hoever hij kan komen met ondersteuning van ook andere mensen.
Dit muziekproject is mogelijk gemaakt met de hulp en steun van Directoraat Cultuur, in het bijzonder directeur Roseline Daan die heeft geholpen met raad en daad. Ook de inzet van Tresna Pinas, de coördinator in Moengo wordt gewaardeerd. Bij dit project krijgt Kenny ook de ondersteuning van zijn drummer Emmanuel Afriyie die na de shows in december bewust langer in Suriname is gebleven om te ondersteunen. Ook bassist Djonel van Megavibes Band draagt bij.
Gezegend
Kenny B. had altijd het geloof gehad dat hij dingen zou doen en muziek zou maken. Bij het kijken naar de kinderen betrapte hij zichzelf op de gedachte: ‘dit ben jij van jaren geleden’. Het verschil is dat hij nu iets kan bijdragen dat hij zelf jaren geleden niet heeft gekregen.
Als kennis delen met kinderen een onderdeel mag zijn van wat de artiest doet, voelt hij zich gezegend dat hij muziek mag maken.
“Als ik met kinderen, vooral deze kinderen, kan werken, dan vind ik het wel geslaagd. Ik vind het geweldig om met hen te werken. Eigenlijk werk ik graag met kinderen van overal in Suriname. Maar specifiek werken met kinderen in Moengo, waar ik zelf ben opgegroeid, is voor mij speciaal. Met ze werken, praten over hun talent en waar ze willen komen en hen een handje helpen om hun doelen te bereiken, vind ik geweldig.”