Januari bewustwordingsmaand baarmoederhalskanker

PARAMARIBO —  Januari is baarmoederhalskanker bewustwordingsmaand met als doel om het bewustzijn over dit type kanker en vaccinatie te vergroten. Baarmoederhalskanker is nog steeds één van de belangrijkste doodsoorzaken onder vrouwen in Suriname met een jaarlijkse geschat aantal van 70 nieuwe gevallen.
Ongeveer 80 procent van deze gevallen is in een vergevorderd stadium wat de overlevingskansen van vrouwen verlaagt en er worden ongeveer 25 tot 35 sterfgevallen door baarmoederhalskanker gemeld jaarlijks. Dit jaar is gericht op het beëindigen van baarmoederhalskanker binnen een paar generaties.
Baarmoederhalskanker ontwikkelt zich in de baarmoederhals van een vrouw (de ingang van de baarmoeder vanuit de vagina). Bijna alle gevallen houden verband met een infectie met het hoog risico Humaan Papilloma Virus (HPV), een zeer veel voorkomend virus dat wordt overgedragen via seksueel contact.

ADVERTISEMENT

Hoewel de meeste infecties met HPV spontaan verdwijnen en geen symptomen veroorzaken, kan een aanhoudende infectie bij vrouwen baarmoederhalskanker veroorzaken. Zolang het vroeg wordt ontdekt en effectief wordt behandeld is het één van de best behandelbare vormen van kanker.
Nationaal Strategisch Plan
Kankers die in een laat stadium worden gediagnosticeerd, kunnen ook onder controle worden gehouden met de juiste behandeling en palliatieve zorg. In deze bewustwordingsmaand is het advies informeren, screenen en vaccineren. Baarmoederhalskankerscreening begint meestal op de leeftijd van 30 jaar en wordt periodiek herhaald. Screenen kan via de huisarts.
Laat je (dochter) vaccineren. Het HPV-vaccin wordt gegeven in 2 doses die zouden moeten beginnen wanneer een meisje tussen de 9 en 14 jaar oud is. Met een integrale aanpak van preventie, screening en behandeling kan binnen enkele generaties baarmoederhalskanker tot het verleden behoren..
Het ministerie van Volksgezondheid heeft, met ondersteuning van de Pan Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) een Nationaal Strategisch Plan voor preventie en bestrijding van baarmoederhalskanker 2021-2030 ontwikkeld. Met dit plan neemt het ministerie het voortouw in een gecoördineerde en integrale aanpak van baarmoederhalskanker als een volksgezondheidsprobleem.