‘Jaar van het Konijn is jaar van hoop’

Tekst en beeld Euritha Tjan A Way
PARAMARIBO — Bam…, bam…, bam…, steeds sneller gaat het eraan toe bij de leeuwendans van de Chung Fa Foei-groep. Hoewel de dans wordt opgevoerd zodra er een hoogwaardigheidsbekleder aankomt, bereiken de slagen en het geluid een duizelingwekkend hoogtepunt bij de aankomst van president Chandrikapersad Santokhi. Hij is eregast tijdens het gala-evenement dat gehouden wordt ter ere van het Chinees Nieuwjaar in de hal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken aan de Kernkampweg, zaterdagavond.
Na zijn aankomst gaat het evenement officieel van start en het publiek wordt getrakteerd op een kleurrijke leeuwendans. Daarna volgen de twee coupletten van het Surinaams volkslied waarna het volkslied van de Volksrepubliek China uit volle borst wordt gezongen.

“We hebben de hele gemeenschap nodig om dit heugelijk feit een bijzondere viering te maken”
Li Xuexiong
De Chinese gemeenschap en zeker de groep die gezien wordt als de ‘oude’ Chinezen is voor een groot deel geïntegreerd in de samenleving. Dat uit zich in de optredens; de cultuur en de opvoeringen zijn Chinees maar de vertolkers zijn niet alleen Chinees.
Feest voor iedereen
En dan is het tijd voor de speeches. De voorzitter van de Suriname Chinese United Association (Scua) Li Xuexiong, verwelkomt de aanwezigen en toont blijdschap om de verbeterde gezondheidssituatie in de wereld waardoor een gezamenlijke viering van het Chinees Nieuwjaar na twee jaar weer kan.
Hij benadrukt dat dit jaar-het nieuwe jaar- zeer speciaal is omdat het ook de viering is van 170 jaar Chinese vestiging in Suriname.
“We hebben de hele gemeenschap nodig om dit heugelijk feit een bijzondere viering te maken.” De Chinese ambassadeur in Suriname Han Jin feliciteerde de gemeenschap met het jaar van het Konijn en meldde dat het jaar van de Konijn staat voor vrede en geduld.
“Het is een speciale periode voor China. Het is daar het lentefeest. Dat is het moment om weer naar huis te gaan en samen te zijn.” Jin vertelde het zeer goed te vinden dat in Suriname het Chinees Nieuwjaar een nationale vrije dag is. “Zo wordt het een feest voor iedereen en dat is goed.”
Temple Fair
President Santokhi hield het niet zo luchtig als zijn voorgangers, en noemde ook de schuldherschikking met China. “Het jaar van het konijn is een van hoop. Het geeft ons hoop dat wij door samen te werken met China ook een betere ontwikkeling tot stand kunnen brengen”, zei Santokhi hoopvol.
De Temple Fair die op hetzelfde terrein werd gehouden, was in de avond veel drukker dan in de ochtend toen het om 11 uur van start ging. Vooral de eetstands trokken veel bezoekers. Bij de zeer bekende melkthee n er zelfs rijen.
Op het terrein van KKF stond ook een tent met standjes. Verschillende Chinese specerijen en snuisterijen werden er verkocht. Ook niet-Chinese producten stonden er uitgestald. De Temple Fair staat er zondag ook op het KKF-beursterrein. De fair wordt na een onderbreking van twee jaar weer gehouden.